Woont u al jarenlang in hetzelfde huis en heeft u nog nooit uw stopcontacten vervangen? Dan is er een grote kans dat deze inmiddels al behoorlijk verouderd zijn. Mogelijk werken bepaalde stopcontacten niet meer naar behoren. Of u heeft verkleurde stopcontacten. Veel mensen willen direct de stopcontacten en elektrische leidingen aanpakken, maar in sommige gevallen kan een oud stopcontact vervangen worden. Maar hoe gaat u dan eigenlijk te werk?

De benodigdheden om uw stopcontact te vervangen

De checklist voordat u begint met vervangen

  • Het is belangrijk om uw stroom uit te schakelen. Indien u de werkzaamheden zelf uit gaat voeren, moet u eerst altijd de stroomtoevoer uitschakelen. Op deze manier loopt u namelijk niet het risico dat u een stroomschok oploopt tijdens de werkzaamheden.
  • Gebruik gereedschap met een (dubbel) geïsoleerd handvat voor uw veiligheid.
  • Test met een spanningstester of de spanning er ook echt af is. Het lampje mag niet branden als de stroom uitgeschakeld is.

Het stappenplan om uw stopcontact te vervangen

In het stappenplan wordt stap voor stap uitgelegd hoe u uw stopcontact vervangt. Kijk meteen ook even de video onder stap 3. Deze helpt u ook bij het vervangen van uw stopcontact.

Stap 1: De kap losschroeven van het stopcontact

Nadat u de stroom eraf heeft gehaald kunt u met een schroevendraaier de kap losschroeven van het stopcontact. Hierna neemt u de kap voorzichtig van de muur.

Stap 2: De stroomdraden losdraaien van het stopcontact

Nu kunt u de bevestigingsschroeven losschroeven aan de beide kanten van het stopcontact. Hierna kunt u het stopcontact iets draaien, waardoor de schroeven door de gaten passen. Het stopcontact kunt u nu uit de muur halen. Vervolgens draait u de schroeven van de leidingdraden los. Let hierbij op dat de blauwe draad (nuldraad) en de groengele draad (aarddraad) elkaar niet aanraken. U kunt de draden nu ongeveer 1 centimeter inkorten en (opnieuw) strippen met de striptang.

Stap 3: Het plaatsen van het nieuwe stopcontact

Nadat u deze stappen hebt doorgelopen is het tijd om het nieuwe stopcontact te plaatsen. De groengele draad plaatst u in het midden, de bruine en blauw plaatst u links of rechts. Het maakt niet zoveel uit aan welke kant de bruine of blauwe draad zitten. Het stopcontact kunt u nu weer in de schroeven haken. Draai deze vervolgens gelijkmatig vast. Nu kunt u de kap weer vastmaken aan de muurplaat. Vergeet nu als laatste niet om de stroom weer in te schakelen en te controleren of het stopcontact werkt.

Het frontje van uw stopcontact vervangen

De frontjes van uw stopcontact zullen door de jaren heen behoorlijk verkleuren? Dan kunt u deze vrij eenvoudig vervangen. In dit geval hoeft u niet noodzakelijk aanpassingen door te voeren aan de elektriciteit. Als u de frontjes gaat vervangen dient u wel de stroom uit te schakelen. Het verwijderen van een frontje is vrij simpel, waardoor u voor deze werkzaamheden geen professional in hoeft te schakelen.

De elektriciteit vervangen in huis

Wat is krachtstroom

Het kan zijn dat u niet alleen nieuwe frontjes wilt, maar ook uw stopcontacten verplaatsen of vervangen. In dat geval zullen ook de elektrische leidingen verlegd of aangepast moeten worden. Het verlengen of aanpassen van deze leidingen gaat lastiger dan het vervangen van de frontjes. Indien u geen ervaring heeft met het werken met elektriciteit, dan kunt u deze werkzaamheden beter uitbesteden. In dat geval kunt u beter een elektricien inschakelen. Hij weet precies hoe hij de elektrische leidingen op de juiste manier kan plaatsen, waardoor u er zeker van bent dat uw stopcontact uiteindelijk ook echt werkt.

Schakel direct een elektricien in.