Is er tijdens een onweersbui bliksem ingeslagen bij uw woning? Grote kans dan dat er als gevolg van deze inslag schade is ontstaan. In het ergste geval kan blikseminslag ervoor zorgen dat uw woning in brand vliegt, maar mogelijk is de schade beperkt gebleven tot een defect apparaat. Wilt u in de toekomst voorkomen dat blikseminslag schade veroorzaakt in of aan uw woning? Dan kunt u hiervoor een aantal maatregelen nemen.

Bliksemafleider

U heeft ongetwijfeld wel eens huizen gezien met een bliksemafleider op het dak. Deze afleider moet de kans op blikseminslag verkleinen. Dit is meestal een voorwerp dat enigszins uitsteekt. Uitstekende voorwerpen worden over het algemeen sneller getroffen door de bliksem. De afleider wordt met behulp van koperen leidingen vaak verbonden met opvangers op het dak. Afgaande leidingen moeten er vervolgens voor zorgen dat de overspanning geen gevolgen heeft voor uw woning, maar in de grond terecht komt.

Overspanningsbeveiliging

Eén van de meest gebruikte manieren om overspanning door blikseminslag tegen te gaan is overspanningsbeveiliging. Dankzij deze speciale beveiliging kunt u uw apparatuur beschermen tegen overspanning als gevolg van blikseminslag. Met behulp van deze beveiliging wordt de overtollige energie afgevoerd naar de aarde. Hierdoor krijgen apparaten in uw woning niet meer spanning geleverd dan ze aan kunnen en dat zorgt er dus voor dat uw apparatuur niet direct sneuvelt bij overspanning. Mocht uw woning getroffen worden door de bliksem, dan lopen uw apparaten dus geen gevaar.

Elektricien inschakelen

Om de kans op overspanning door blikseminslag op bovenstaande manieren te voorkomen, doet u er goed aan om een elektricien in te schakelen. Het aan laten leggen van dergelijke systemen is een complexe klus en u kunt dit dus ook maar beter overlaten aan een professional. Op deze manier weet u zeker dat alles naar behoren wordt aangesloten en loopt uw woning een stuk minder risico op overspanning als gevolg van blikseminslag.

Schakel direct een elektricien in.