Vroeger was het gebruikelijk om te koken op gas. Ook nu kookt een groot deel van Nederland nog met behulp van gas. Toch zien we dat mensen steeds vaker overstappen op elektrisch koken. Soms kan dit niet anders, bijvoorbeeld omdat men in een gasloze wijk gaat wonen. Er zijn ook andere reden om de overstap van gas naar elektrisch koken te maken. Zo is koken op gas bijvoorbeeld een stuk slechter voor het klimaat dan een elektrische kookplaat. Wilt u uw steentje bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering? Dan is het een goede keuze om uw gaskookplaat in te ruilen voor een elektrische variant. Voor veel mensen is dit een flinke stap. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden, vertellen we u in deze tekst alles over overstappen van gas naar elektrisch koken.

Overstap van gas naar elektrisch

U besluit niet van de ene op de andere dag om ineens over te stappen van koken op gas naar elektrisch koken. Nee, u denkt hier eerst goed over na alvorens u de knoop doorhakt. Voordat u de keuze maakt, bent u ongetwijfeld benieuwd naar hetgeen hier allemaal bij komt kijken.

Allereerst moet er een nieuwe kookplaat komen. Voor elektrisch koken gebruikt u namelijk een ander fornuis dan voor koken op gas. Bij een gasfornuis kookt u op echt vuur, maar dit is bij elektrisch koken niet het geval. Nee, bij koken op elektriciteit zet u de pan op een vlakke plaat wanneer u kookt. Deze plaat heeft verschillende pitjes, maar er komt geen vuur vrij. De pitjes worden in hun geheel verwarmd, waardoor ook de inhoud van de pan warm wordt.

Niet alleen het fornuis verschilt, maar ook de aansluiting. Bij een gasfornuis loopt er namelijk een gasleiding naar het fornuis. Deze leiding voert het gas aan dat tijdens het koken verbrand wordt. Als het een gasfornuis met een elektrische ontsteker betreft, moet u het fornuis daarnaast aansluiten op een stopcontact. Stapt u over naar elektrisch koken? Dan is de gasleiding overbodig. Dit fornuis sluit u namelijk alleen aan op een stopcontact. Voor sommige elektrische kookplaten moet u een speciaal stopcontact hebben.

Welke soorten elektrisch koken zijn er?

De uitstraling van gasfornuizen verschilt vaak van elkaar, maar ze werken grotendeels op dezelfde manier. Zodra u de ontsteker indrukt, verbrandt het gas dat vrijkomt. Wilt u overstappen naar elektrisch koken? Dan moet u eerst weten dat er twee verschillende soorten elektrische kookplaten zijn. U kunt namelijk kiezen uit een keramische kookplaat en inductiekookplaat. Bent u hier niet bekend mee? Geen probleem, want wij staan er hier even kort bij stil.

1. Keramische kookplaat

Wanneer u elektrisch wilt koken, kan dit allereerst met een keramische kookplaat. Deze lijkt qua uiterlijk veel op een inductiekookplaat, maar toch verschillen ze behoorlijk van elkaar. Het verschil zit hem voornamelijk in de manier van verwarmen. Bij een keramische kookplaat wordt namelijk een ander soort verwarmingselement gebruikt. De verwarmingselementen bevinden zich onder de verschillende pitten van de plaat. Hoe warmer het element, des te roder de plaat uitslaat. Voor keramische kookplaten geldt dat ze een eigen groep in de meterkast moeten hebben. Waarom u voor keramisch koken kiest? Vanwege de prijs. U bent namelijk goedkoper uit met een keramische kookplaat dan met een inductiekookplaat.

2. Inductiekookplaat

De meeste mensen die tegenwoordig elektrisch koken, doen dit met behulp van een inductiekookplaat. Deze kookplaat maakt gebruik van een magnetisch veld, waardoor koken een stuk sneller gaat dan bij een elektrische of keramische kookplaat en koken op gas. Wanneer u wilt koken op inductie, moet u niet één maar twee extra groepen creëren in de meterkast. Daarnaast moet er vaak een speciaal stopcontact (perilex) aangesloten worden achter de kookplaat.

U moet behoorlijk wat regelen voor koken op inductie, waardoor de aanschaf en installatie vaak hoger uitvalt dan bij een keramische kookplaat. Vergeet niet dat koken op inductie u ook de nodige voordelen biedt. Zo wordt de kooplaat veel sneller warm, kunt u er veilig mee koken en bespaart u er energie door. Voor meer informatie over deze 2 kookplaten kunt u altijd nog deze website bekijken.

Tien voordelen van elektrisch koken

Elektrisch koken heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van koken op gas. Benieuwd wat de grootse voordelen zijn? Wij zetten er hier tien voor u op een rijtje.

  1. Elektrisch koken is beter voor het milieu dan koken op gas.
  2. Een elektrische kookplaat warmt vaak sneller op dan een gasfornuis.
  3. Het eten is een stuk sneller klaar dan bij koken op gas, zeker met een inductiekookplaat.
  4. U heeft meer keuze uit kookplaten dan bij een gasfornuis.
  5. Explosiegevaar is uitgesloten, aangezien u niet meer op gas kookt.
  6. De kookplaat is makkelijk schoon te maken en te houden.
  7. Elektrische kookplaten beschikken vaak over een timer.
  8. Er zijn meerder verwarmingsstanden dan bij een gasfornuis.
  9. (Inductie)kookplaten beschikken over kinderbeveiliging.
  10. Bij inductiekookplaten wordt de plaat zelf niet warm, maar alleen de bodem van de pan.

Vijf tips als u begint met elektrisch koken

Bent u overtuigd geraakt van de voordelen van elektrisch koken ten opzichte van koken op gas? Dan heeft u mogelijk al wel een elektrische kookplaat aangeschaft. Wanneer u hier de eerste keer eten op kookt, moet u ongetwijfeld wennen aan de plaat. Om u goed op weg te helpen, geven wij u hier vijf tips die van pas komen wanneer u begint met elektrisch koken.

Tip 1. Nieuwe pannen

Heeft u voorheen altijd op gas gekookt? Koop dan eerst nieuwe pannen voordat u gaat koken op een elektrische kookplaat. Koken op gas zorgt er namelijk voor dat de bodem van de pan kromtrekt. Een kromme bodem raakt uw elektrische kookplaat niet goed, waardoor deze niet warm wordt.

Tip 2. Start met een kleine maaltijd

Begin niet direct met een gehele maaltijd wanneer u net een elektrische kookplaat heeft, maar start met iets kleins. Zet bijvoorbeeld alleen een pan water op de plaat. Op deze manier leer je snel hoe lang het duurt alvorens het water kookt.

Tip 3: Denk aan de opwarmtijd

Kookt u op een keramische kookplaat? Denk dan goed aan de opwarm- en afkoeltijd. Het opwarmen en afkoelen van de plaat duurt namelijk aanzienlijk langer dan bij een inductiekookplaat.

Tip 4: Loop niet weg tijdens het koken

Bent u gewend om andere dingen te doen tijdens het eten koken? Doe dit niet wanneer u kookt op inductie. Dit gaat namelijk zo snel dat overkoken eerder regel dan uitzondering is. Ook verbrandt uw eten vaak sneller wanneer u korte tijd niet oplet.

Tip 4: Loop niet weg tijdens het koken

Bent u gewend om andere dingen te doen tijdens het eten koken? Doe dit niet wanneer u kookt op inductie. Dit gaat namelijk zo snel dat overkoken eerder regel dan uitzondering is. Ook verbrandt uw eten vaak sneller wanneer u korte tijd niet oplet.

Tip 5: Check of het gaar is

Bent u gewend om op gas te koken? Dan weet u van bepaalde maaltijden misschien precies hoe lang het duurt voordat het gaar is. Laat dit los wanneer u elektrisch kookt. Bij keramisch koken duurt het mogelijk langer, bij inductie vaak (aanzienlijk) minder lang.

Schakel een elektricien in

Wilt u elektrisch koken? Dan moet u allereerst een elektrische kookplaat kopen. Wanneer u deze al in huis heeft, moet u deze aansluiten. Doe dit niet zelf, maar laat dit over aan een elektricien. Er moet namelijk een aanpassing gedaan worden in uw meterkast. Daarnaast moet er mogelijk een speciale aansluiting komen achter de kookplaat. Zoekt u nog een vakkundige elektricien om deze klus voor u uit te voeren? Neem dan contact op met Volton. Wij zorgen ervoor dat u binnen de kortste keren elektrisch kunt koken.

Schakel ons direct in.