Stroomuitval in uw woning kan veroorzaakt worden door kortsluiting in een elektrisch apparaat of uw elektrische installatie. Het kan echter ook zo zijn dat de stroomuitval veroorzaakt wordt doordat u teveel apparaten op dezelfde groep heeft aangesloten. Om meerdere elektrische apparaten gelijktijdig te kunnen gebruiken, is het verstandig om de apparaten zo goed mogelijk te verdelen over de verschillende groepen. Bij ‘zware’ apparaten als een wasmachine, droger of vaatwasser is het soms zelfs verstandig om ze op een aparte groep aan te sluiten. Wanneer uw woning slechts een kleine groepenkast heeft, is dit misschien niet mogelijk. Om toch meerdere elektrische apparaten gelijktijdig te kunnen gebruiken, kunt u extra groepen aanleggen. Maar hoe gaat u eigenlijk te werk bij het aanleggen van extra groepen?

Wanneer legt u extra groepen aan?

Het aanleggen van één of meerdere extra groep(en) wordt meestal gedaan wanneer de huidige groepenkast de stroomvraag van de elektrische apparaten niet kan trekken. In dat geval kunt u namelijk niet meerdere elektrische apparaten gelijktijdig gebruiken. Ook wanneer u nieuwe of meerdere apparaten plaatst die veel stroom verbruiken is het verstandig om een nieuwe groep te plaatsen. Op deze manier voorkomt u dat de stroom telkens uitvalt wanneer u meerdere apparaten gelijktijdig gebruikt. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om extra groepen aan te leggen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u overstapt op koken op een inductiekookplaat of wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft liggen. Hier wordt vrijwel altijd minimaal één extra groep voor geplaatst.

Zelf een extra groep aanleggen

aanleggen extra groepen groepenkastBent u van mening dat uw groepenkast uitgebreid moet worden? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf een extra groep te plaatsen. Voordat u begint met het plaatsen van een extra groep, moet u altijd eerst de stroom uitschakelen met behulp van de hoofdschakelaar. Vervolgens opent u de groepenkast en zorgt u ervoor dat de benodigde elektriciteitsdraden zijn aangelegd. Om de groep te kunnen gebruiken, moet u de draden nog aansluiten. Doe dit altijd aan de bovenzijde van de nieuwe zekering. De bruine draad bevestigt u aan de L-aansluiting en de blauwe aan de N-aansluiting. De aardedraad (geelgroen) sluit u op het verdeelblok onder de zekering aan. Vervolgens klikt u de nieuwe zekering in de richel. Nu moet u alleen de onderste polen van de zekering nog aansluiten. De bruine draad, die op de zekering aan de rechterkant zit, sluit u op de aardlekschakelaar aan de linkerkant aan. De blauwe draad bevestigt u aan de rechterkant. Tot slot verwijdert u een afdekplaatje uit het frontje van de groepenkast en kunt u hem weer dichtmaken.

Elektricien extra groepen laten aanleggen

Werken met elektriciteit kan de nodige gevaren met zich meebrengen. Zeker wanneer u op dat gebied onervaren bent. Indien u toch besluit zelf extra groepen aan te leggen, is de kans groot dat de groep op de verkeerde manier wordt aangesloten. Om zelf geen gevaar te lopen, schakelt u onze elektricien in voor het plaatsen van een extra groep. Daarnaast bent u er op deze manier van verzekerd dat alles op de juiste wijze geplaatst wordt. Kiest u er toch voor om de extra groepen zelf te plaatsen? Dan is het verstandig om onze elektricien in te schakelen zodra u klaar bent. Wij kijken of alles goed is aangesloten en doen, indien noodzakelijk, enkele kleine aanpassingen om de elektrische installatie weer veilig te maken. Lees ook de andere informatie op onze site over groepenkasten.

Schakel direct een elektricien in.