Bent u van plan om uw woning te verbouwen? Daar komt vaak meer bij kijken dan u denkt. Het is namelijk niet alleen zaak om rekening te houden met de inrichting die de betreffende ruimtes straks krijgen, maar u moet bijvoorbeeld ook denken aan de elektra. Indien u in een oud huis woont, bestaat de kans dat de elektra nodig eens gerenoveerd moet worden. Als dit in al die jaren nog nooit gebeurd is, doet u er goed aan om dit direct mee te pakken. Maar hoe renoveert u nu eigenlijk uw elektra bij een verbouwing? Door onderstaande stappen te volgen werkt uw elektra na de verbouwing weer als nieuw.
Stap 1: Begin met een goede voorbereiding
Voordat u klakkeloos begint met slopen, moet u goed voor ogen hebben hoe de inrichting er straks uit moet komen te zien. Dit kunt u het beste aangeven op een zelfgemaakt plattegrond. Teken hier bijvoorbeeld de banken, stoelen en tafels op, maar vergeet ook vooral geen rekening te houden met de elektra. Wanneer u namelijk uw gehele huis gaat verbouwen, bestaat de kans dat schakelaars en stopcontacten niet meer op handige plekken zitten. Geef daarom ook de verschillende elektriciteitspunten aan op de plattegrond. Zo weet u direct of het noodzakelijk is om enkele leidingen te verleggen. Als u hier voor de verbouwing goed inzicht in heeft, loopt u na het afronden van de werkzaamheden niet tegen verrassingen aan omtrent de elektra.
Stap 2: Schakel de stroom uit
Wanneer u gaat beginnen met het inspecteren van uw huidige elektra, moet u er altijd voor zorgen dat de stroom volledig is uitgeschakeld. Als u dit niet doet, bestaat namelijk de kans dat u een flinke stroomschok krijgt. Om te testen of de stroom ook daadwerkelijk is uitgeschakeld, moet u niet met uw blote handen aan de elektriciteitskabels voelen. Gebruik hiervoor altijd een spanningsmeter. Dit apparaat meet of er nog spanning op de kabels staat en geeft dit aan u door. Hierdoor loopt u zelf niet het risico om een schok te krijgen.
Stap 3: Werp een blik op de huidige elektra
Indien u het één en ander gaat slopen en er ook leidingen verlegd moeten worden, doet u er goed aan om de huidige elektra aan een inspectie te onderwerpen. Om er zeker van te zijn of de elektra al dan niet vervangen moet worden, kunt u een elektricien inschakelen om er eens grondig naar te kijken. Hij kan voor u bepalen in hoeverre het noodzakelijk is om bepaalde elektra te renoveren of mogelijk zelfs te laten vervangen. Indien u zelf geen verstand heeft van het renoveren van elektra, kunt u de elektricien vragen om dit werk ook direct voor u op te knappen.
Stap 4: Bekijk niet alleen de kabels
Zien de elektriciteitskabels er nog goed uit? Dat wil niet per definitie zeggen dat de elektra niet gerenoveerd moet worden. Onder de elektra vallen namelijk niet alleen de kabels, maar bijvoorbeeld ook de meterkast. Indien de installatie in de meterkast verouderd is, is de kans een stuk groter dat er op den duur kortsluiting ontstaat. Door de elektra in uw meterkast tijdig te renoveren of vervangen, beperkt u de kans op toekomstige kortsluitingen tot een minimum.
Stap 5: Renoveer uw elektrische installatie
In veel oude huizen wordt de elektrische installatie gevormd door een groepenkast die voorzien is van stoppen. Tegenwoordig worden nieuwbouwhuizen al niet meer voorzien van een dergelijke installatie, maar worden er automaten aangelegd. Deze elektrische installatie is een stuk veiliger en zorgt ook voor minder werk wanneer er kortsluiting ontstaat. Bij een automaat hoeft u namelijk alleen maar de schakelaar om te zetten, terwijl u bij een groepenkast een stop moet vervangen. Als u toch aan het verbouwen bent, is het verstandig om de elektrische installatie in uw meterkast ook direct te renoveren.
Stap 6: Sluit alles op de juiste manier aan
Indien u ervoor kiest om zelf de elektra in uw woning te renoveren, moet u hier wel het nodige van weten. Is dit niet het geval? Vraag uzelf dan af of het verstandig is om het werk zelf uit te gaan voeren. Wanneer u hier toch voor kiest, doet u er goed aan om alles na het aansluiten direct te testen. Ga er niet bij voorbaat vanuit dat alles ook werkt. Het zou immers zonde zijn wanneer u net alles weer achter de kant hebt verwerkt en achteraf toch blijkt dat het grootste gedeelte niet werkt. Dan heeft u in principe al het werk voor niets gedaan en moet u er mogelijk alsnog een elektricien bij halen.
Stap 7: Weet waar u aan begint
Het renoveren van elektra is een lastige klus. Dit gaat misschien niet op indien u hier ervaring mee heeft, maar de meeste mensen weten niet hoe zij elektra moeten renoveren. In dat geval is het ook niet verstandig om de werkzaamheden zelf uit te voeren. Schakel bij voorkeur een elektricien in die de werkzaamheden voor u uit kan voeren. Hij werkt dagelijks met elektriciteit en weet daardoor als geen ander hoe hij de elektra in uw woning moet renoveren of vervangen.