De opwarming van de aarde is een feit. Daar is iedereen het tegenwoordig wel over eens. Wat precies de bijdrage van de mens is in het stijgen van de wereldwijde temperatuur is iets waar de meningen nog wel over verschillen. Wat echter niemand kan ontkennen is dat investeringen in groene energievoorzieningen altijd een goed idee zijn. Dit kan bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen zijn waarmee elektriciteit opgewekt wordt. We maken hiermee immers gebruik van een energiebron waarbij geen fossiele brandstoffen verbruikt worden. Er vindt geen verbranding plaats waarbij CO2 gassen vrijkomen. Bovendien is zonne-energie gratis beschikbaar. Een probleem is echter dat vooral in grote steden veel woningen niet geschikt zijn om zonnepanelen te installeren.

Probleem met zonnepanelen in grote steden

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen vanwege de positieve uitwerking die dit heeft op het milieu en natuurlijk de energierekening. Met een eenmalige investering kunnen zij de panelen door een elektricien op het dak van een woning laten installeren. Vanaf dat moment ben je in staat om de gehele energievoorziening wat betreft elektriciteit te vervullen met zonne-energie. Je bent hierdoor energieneutraal en hoeft dus niet meer iedere maand geld af te rekenen aan het energiebedrijf. Daarbij draag je ook nog eens bij aan een beter milieu door verantwoordelijk te zijn voor een lagere CO2 uitstoot. Er is echter een probleem met zonnepanelen in grote steden. Meer mensen zouden namelijk de stap willen maken om te investeren in de groene energievoorziening. Het probleem is echter dat hun woningen niet geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit zijn bijvoorbeeld oude woningen waarvan de daken ongeschikt zijn of mensen die in een flat of appartementencomplex wonen.

Oplossing door een innovatieve manier van denken

Lokale instanties die zich inzetten om hun buurt binnen een bepaalde periode energieneutraal te krijgen hebben een innovatieve oplossing bedacht voor dit probleem. In grote steden, zoals Utrecht en Groningen, hebben zij bedacht dat grote openbare gebouwen gebruikt kunnen worden om zonnepanelen op te plaatsen. Zo is bijvoorbeeld in Groningen onlangs een deal gemaakt met Pro Rail om 300 zonnepanelen op het dak van het treinstation te plaatsen. Mensen die in de buurt van het station wonen kunnen dan een zonnepaneel kopen. Zij houden vervolgens de energie die gelijk staat aan het aandeel dat ze geïnvesteerd hebben. Het is een innovatieve oplossing voor de mensen die een woning hebben waarop geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Voorheen is eenzelfde soort deal ook al gemaakt met het Alfa College in de stad. De 350 zonnepanelen die op dat gebouw zijn geplaatst zijn inmiddels allemaal verkocht aan mensen uit de buurt. Dergelijke projecten kunnen natuurlijk ook in Utrecht opgestart worden waar in de binnenstad veel woningen niet geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen.

Nauwe samenwerking met installateurs en leveranciers

Meer groene energie gebruiken is een initiatief waar veel mensen graag aan mee willen werken. Het energieneutraal maken van een wijk, stad of heel Nederland is een doelstelling waar we allemaal achter kunnen staan. Een groot project als in het nieuwsbericht over Groningen beschreven wordt levert hieraan een grote bijdrage. Om die reden kunnen ook samenwerkingen worden afgesproken over de installatie en het onderhoud van de zonnepanelen. Elektriciens en leveranciers werken nauw met elkaar samen om een dergelijk groot project te kunnen realiseren. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een soortgelijk initiatief op te starten. Je kunt bijvoorbeeld met een aantal buren samen de zonnepanelen in één keer inkopen en de installatie hiervan als één project uit laten voeren. Wanneer je interesse hebt in een dergelijk project, neem dan contact op met Elektricien Aan Huis. Wij kunnen helpen om meerdere elektriciens uit de regio Utrecht samen te brengen om zonnepanelen te laten plaatsen.

Schakel direct een elektricien in.