Kinderen staan erom bekend dat zij graag overal aanzitten. Ze weten namelijk nog lang niet wat alles is en beseffen dus ook niet dat bepaalde dingen gevaarlijk kunnen. Zo kan een kind bijvoorbeeld zijn of haar vingers in het stopcontact steken. Dit kan resulteren in een behoorlijke stroomschok en dit wilt u natuurlijk voorkomen. Vroeger werden alle stopcontacten nog op een hoogte geplaatst waar kinderen vrijwel niet bij konden komen, maar tegenwoordig worden de meeste stopcontacten slechts enkele tientallen centimeters boven de vloer bevestigd. Hierdoor is de kans dat een kind hier zijn vingers in stopt dus een stuk groter. Om dit te voorkomen, kunt u speciale beveiliging aanbrengen om kindvriendelijke stopcontacten te creëren.

Kindvriendelijke stopcontacten met klepje

Een veelgebruikte manier om een stopcontact af te schermen voor een kind, is door er een klepje overheen te plaatsen. Zo is het stopcontact niet direct open en dat maakt het voor een kind al een stuk lastiger om zijn of haar vingers hierin te stoppen. De kans bestaat hierbij echter altijd dat het kind na verloop van tijd in de gaten krijgt dat het klepje omhoog kan en in de gaten krijgt dat er nog iets achter het klepje zit.

Een speciale sleutel plug voor kindvriendelijke stopcontacten

Bent u geen fan van deksels of vindt u het gewoonweg niet mooi of onhandig? Dan biedt een sleutel plug mogelijk uitkomst. Dit is een plaatje dat u in een stopcontact plaatst

Stopcontact klep

dat niet gebruikt wordt. Deze sleutel plug is alleen te plaatsen en te verwijderen met bijgeleverde sleutel, waardoor uw kind er nooit met zijn of haar vingers bij kan komen. Nadeel van deze plug is dat u steeds de sleutel nodig heeft om de plug eraf te draaien.

Of gebruik een stopcontactbeveiliger

Wilt u niet het risico lopen dat uw kind na verloop van tijd het klepje omhoog krijgt? Dan kunt u ook kiezen voor speciale stopcontactbeveiligers. Dit is een plaatje dat u in een stopcontact kunt doen. Hierdoor kan een kind er niet meer met zijn vingers in. Door de twee gaatjes die in het plaatje zitten, blijft het echter nog wel gewoon mogelijk om een stekker in het stopcontact te doen zonder de beveiliging te verwijderen. De plaatjes zijn simpelweg te bevestigen door ze in het stopcontact te schuiven. De beveiliging zit dusdanig in het stopcontact verankerd, dat het voor een kind niet mogelijk is om het plaatje eruit te halen.

Vergeet niet de bedrading weg te werken

Wanneer uw kind eenmaal zelfstandig kan bewegen, gaat hij ongetwijfeld op ontdekkingsreis door uw woning. De elektra zijn dan ook niet meer veilig. U doet er dus goed aan om zoveel mogelijk weg te werken. Dit geldt niet alleen voor stopcontacten, maar ook voor bedrading die van en naar elektrische apparaten loopt. Hiervoor kunt u onder meer gebruikmaken van een speciale kabelgoot. Dit maakt het niet langer mogelijk dat uw kind bij de bedrading komt. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan.

Twijfelt u over de veiligheid van de stopcontacten in uw woning? Onze elektricien is u graag van dienst!

Schakel direct een elektricien in.