Uw stoppen slaan door? Heel vervelend, want niemand zit erop te wachten om zonder stroom te zitten. Als er op een moment teveel stroom wordt gevraagd, vindt er een overbelasting plaats en springt de stop eruit. Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als de stoppen zijn doorgeslagen. In deze blog vertellen we u waarom de stoppen kunnen doorslaan, wat u kunt doen om het probleem te verhelpen en hoe u kunt voorkomen dat uw stoppen doorslaan.
Wat bedoelen we met ‘’de stoppen slaan door’’
In uw meterkast zitten meerdere stoppen die ervoor zorgen dat u de elektriciteit veilig en gemakkelijk kunt gebruiken. Een stop dient ter beveiliging om een overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Het voorkomt dat er teveel stroom door een groep met elektrische apparaten gaat. Op het moment dat een stop doorslaat, is dit een signaal dat er een overbelasting in het stroomnet heeft plaatsgevonden. Doordat er teveel stroom door het stroomnet gaat, smelt het draadje in de stop en vindt er geen stroomtoevoer meer plaats. Dit voorkomt dat de elektriciteitsdraden oververhit raken, gaan smelten, een kortsluiting veroorzaken of in het ergste geval zelfs een brand in huis veroorzaken. Als de stoppen zijn doorgeslagen, dan moet je eerst onderzoeken wat de oorzaak is. Het is belangrijk om direct te achterhalen wat de oorzaak is van het doorslaan van de stop. Dit om te voorkomen dat de elektrische apparaten defect gaan of dat de kortsluiting in het ergste geval een brand veroorzaakt.
Help de stoppen slaan door! Wat doe ik nu?
Het doorslaan van de stoppen kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is een defect elektrisch apparaat de oorzaak. In dit geval is het belangrijk om te achterhalen welk apparaat defect is. U zult dit apparaat zelf moeten repareren of laten repareren. Vervolgens vervangt u de stop in de meterkast of in het geval van een automatische schakelaar dan schakelt u deze weer in. In principe moet het probleem hiermee verholpen zijn. Is dit niet het geval en gaat de stroom er gelijk weer af, dan is er een ander probleem.
Het kan ook zijn dat er een overbelasting is van het stroomnetwerk. Wanneer er teveel apparaten op een groep zijn aangesloten en deze tegelijkertijd worden gebruikt, kan dit een stroomuitval veroorzaken. Er wordt op dat moment meer stroom gebruikt dan dat de stop aan kan waardoor de stop doorslaat. Dit probleem is gemakkelijk op te lossen door minder apparaten gelijktijdig te gebruiken of door een extra groep te laten aanleggen door een deskundige en ervaren elektricien.
Voorkomen is beter dan genezen!
Het kan zijn dat de stoppen doorslaan omdat er een oude stop vervangen moet worden of dat de bedrading moet worden vernieuwd. Maar in de meeste gevallen wordt het doorslaan van stoppen veroorzaakt door een overbelasting van een bepaalde groep. Dit is logisch want er komen steeds meer nieuw apparaten bij die elektriciteit nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon, laptop, tablet, elektrische fiets, elektrische auto dit zorgt voor meer stroomgebruik.
Daarnaast hebben veel mensen ook grote stroomverbruikers, zoals de elektrische oven, inductiekookplaat, boiler, droger, afwasmachine en ga zo maar door. Als u teveel grote stoomverbruikers aansluit op een groep, dan is de kans groter dat de stoppen doorslaan. U kunt dit voorkomen door minder apparaten op een groep aan te sluiten of door een extra groep aan te leggen. Zodra de stroombelasting per groep lager is, zal de stop niet meer doorslaan en is het probleem eenvoudig verholpen.
Uw stoppen slaan door? Schakel een elektricien in!
Soms kunt u een doorgeslagen stop eenvoudig verhelpen door de apparaten niet gelijktijdig te gebruiken of een defect apparaat te repareren. Maar als u zelf niet de oorzaak kunt achterhalen, dan is het verstandig om een elektricien langs te laten komen. Ook als u een extra groep wilt aanleggen, dan adviseren wij om dit niet zelf te doen. Laat dit over aan een erkende en deskundige elektricien. Elektriciteit kan namelijk zeer gevaarlijk zijn als u het niet goed aansluit.