Het kan om wat voor reden dan ook voorkomen dat u de stoppenkast wil vervangen. De meest voorkomende reden hiervoor is wanneer een stoppenkast dusdanig verouderd is, dat deze niet meer voldoet aan de eisen van de tijd. Voorheen – we hebben het over enkele decennia terug – was het bijvoorbeeld niet verplicht om een aardlekschakelaar in de meterkast te hebben. Tegenwoordig wel, waardoor de kans op brand sterk is gereduceerd. Dat op zichzelf hoeft uiteraard geen reden te zijn om de stoppenkast te vervangen, maar het geeft wel aan dat de inzichten en ontwikkelingen in de techniek razendsnel gaan en het dus verstandig kan zijn om de stoppenkast te vervangen. We geven hieronder stap voor stap aan wat u hierbij het beste kan doen.
Huidige situatie evalueren
Het is allereerst verstandig om de huidige situatie te evalueren. We hebben het dan met name over de verdeling van groepen in huis. Bij een nieuwe stoppenkast wordt immers een nieuwe indeling van de groepen mogelijk, of is het in ieder geval gemakkelijker om die indeling te wijzigen dan wanneer de stoppenkast niet vervangen zou worden.
Valt dus de stroom wel eens uit wanneer u tegelijk de oven en de waterkoker aanzet? Overweeg dan om een extra groep aan te laten leggen.
Speciale wensen
Ook is het goed om te bedenken of u speciale wensen heeft. Misschien heeft u op dit moment geen speciale verzoeken, maar het kan zijn dat u mogelijk over een paar jaar een aansluiting voor krachtstroom wil hebben, of dat er in de tuin een jacuzzi wordt aangelegd waar specifieke voorzieningen voor nodig zijn. Het kan goedkoper zijn om die wijzigingen direct mee te nemen in het plan van aanpak voor de aanstaande vervanging. Dat kan kostentechnisch immers zeer voordelig zijn, al hoeft dat uiteraard niet altijd het geval te zijn.