Wanneer u te maken heeft met een storing in uw meterkast, is de kans groot dat u in bepaalde delen van uw woning geen stroom meer heeft. In het ergste geval kan het zelfs zo zijn dat er helemaal geen stroom meer aanwezig is. Bijzonder vervelend natuurlijk, want hierdoor kunt u uw elektrische apparaten niet meer gebruiken. Om weer de beschikking te krijgen over stroom, moet de storing verholpen worden. In sommige gevallen kan dit zelf, maar soms is het ook noodzakelijk om een elektricien in te schakelen voor het verhelpen van stroom. Het laten verhelpen van een storing in uw meterkast door een elektricien kost geld, waardoor veel mensen eerst proberen het probleem zelf te verhelpen. Maar hoe moet u precies te werk gaan wanneer de stroom is uitgevallen in de meterkast?

Kortsluiting

storing meterkastEen storing in uw meterkast kan veroorzaakt worden door kortsluiting. Dit is vaak het gevolg van een storing in één van de elektrische apparaten in uw woning. Het verhelpen van kortsluiting hoeft helemaal geen probleem te zijn en dit kunt u dan ook vaak zelf doen. Hoe? Open eerst de deur van uw meterkast. Naar alle waarschijnlijkheid is de aardlekschakelaar omgeslagen. Schakel alle groepen achter de aardlekschakelaar uit en verwijder vervolgens de stekkers van alle elektrische apparaten die op deze groepen zijn aangesloten. Schakel de groepen en de aardlekschakelaar weer in en plug daarna alle stekkers één voor één weer in het stopcontact. Valt de stroom weer uit zodra u een stekker in het stopcontact steekt? Dan is dit apparaat de veroorzaker van de kortsluiting.

Stroom uitgevallen in meterkast

Een storing in uw meterkast hoeft niet altijd veroorzaakt te worden door kortsluiting. Het kan ook zo zijn dat het probleem bijvoorbeeld in de elektrische installatie zelf zit. In dat geval is het niet verstandig om zelf een poging te wagen uw storing te verhelpen. Uw meterkast is namelijk bijzonder complex en dat maakt het lastig om het probleem zelf op te lossen. Zeker wanneer u hier geen verstand van heeft. Wanneer u het probleem niet kunt achterhalen, is het dan ook verstandig om een elektricien in te schakelen. Dit is tevens het geval wanneer uw hoofdzekering of hoofdautomaat gesmolten is. Dergelijke probleem mag u al helemaal niet zelf oplossen, want dit moet gedaan worden door de netbeheerder. Ook wanneer de storing zich niet beperkt tot uw meterkast, maar de hele straat of buurt er last van heeft, neemt u contact op met de netbeheerder. Lees hier meer over storingen.

Schakel direct een elektricien in.