Een huis zit vol met zichtbare en onzichtbare stroomdraden. Soms is het nodig om een extra aansluiting te maken, bijvoorbeeld voor het aansluiten van nieuwe verlichting. Hiervoor dient men dan stroomdraden met elkaar te verbinden. Vraagt u zich af hoe dat werkt, de stroomdraden verbinden? Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met lasdoppen, lasklemmen of kroonstenen. Maar hoe doet u dat nu eigenlijk? Waar moet u op letten? Hieronder de belangrijkste aspecten op een rijtje.

Stroomdraden verbinden met behulp van een lasdop

Stroomdraden verbinden

U kunt de stroomdraden verbinden met een lasdop. Op voorwaarde dat deze een lage overgangsweerstand hebben. De draden worden dan met een combinatietang in elkaar gedraaid. Doe dit rechtsom en zo strak mogelijk. Vervolgens draait u de lasdop op de las. De las is de bundel elektriciteitsdraden. Draai de veer tegen de aderisolatie. Wanneer de veer niet meer terugdraait bij het terugdraaien van de lasdop, zit de las stevig genoeg vast. Belangrijk om te weten: er mogen slechts vijf draden onder één las mogen.

Stroomdraden verbinden met behulp van een lasklem

Stroomdraden verbinden kan ook met een lasklem. Deze klemt de draden bij elkaar. Het voordeel van lasklemmen is dat deze transparant zijn en daarom eenvoudig te controleren. Er zijn verschillende soorten klemmen. Met een 2-polige lasklem kunt u twee draden verbinden. Met een 3-polige lasklem kunt u 3 stroomdraden verbinden of een bestaande draad splitsen. Om te testen of alles goed zit zijn er twee manieren, namelijk de groep weer inschakelen of een spanningsmeter gebruiken in het gaatje van de lasklem.

Met kroonsteentjes de stroomdraden verbinden

Een kroonsteentje is een blokje gemaakt van kunststof of porselein. Met dit blokje kunnen draden aan elkaar verbonden worden. Het blokje bestaat uit buisjes. De draden die verbonden moeten worden steekt u door deze buisjes. Boven deze buisjes zitten schroeven. De schroeven klemmen de elektriciteitsdraden vast wanneer deze door de buisjes lopen. Zorg ervoor dat er geen koperdraad meer te zien is wanneer de draden zijn vastgeklemd.

Wanneer gebruik ik welke verbinding? Lasklem, lasdop of kroonsteentjes?

Het gebruik van de lasklem komt het meest voor. De andere opties kunnen echter ook aantrekkelijk zijn. Als u bijvoorbeeld een lamp aansluit met soepele draden, kunnen kroonsteentjes de oplossing zijn. Soepele draden bestaan uit meerdere draadjes en hebben dus een flexibele kern. De meeste lasklemmen zijn hier niet voor geschikt. Bij het gebruik van kroonsteentjes is er wel een kans dat de draden gaan rafelen en dunner worden. Dit zorgt voor meer stroom in de rest van de draden, hetgeen op zijn beurt weer kan leiden tot brand. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u eindaderhulzen over de draden knijpt.

Een lasklem is zeer geschikt voor de stroomdraden met een harde kern te verbinden. Dit is handig voor het maken van een aftakking naar een stopcontact. Als betrouwbaarheid echter belangrijker is dan gemak wordt een lasdop aangeraden. Dit kan het geval zijn bij zware belastingen, of in het geval van bedrijven.

Veiligheidheidsinstructies vooraf aan het verbinden van stroomdraden

Er zijn twee soorten kabels: stijve kabels en flexibele kabels. Stijve kabels zijn niet geschikt voor elektronische apparaten. Flexibele kabels zijn niet geschikt voor wandinstallatie. Let goed op welke kabels u gebruikt.

Verder zijn er drie typen installatiekabels, die met kleuren zijn gemarkeerd. De zwarte en bruine kleuren wijzen op de buitenste geleider. Dit is dan de stroomvoerende kabel. De blauwe en grijze kleuren wijzen op een neutrale geleider. In dit geval is de aarde de nulleider en wordt de stroom weer terug gedragen. De rode en groen-gele kleuren wijzen op de beschermingsgeleider. Dit is de veiligheidskabel tegen schokken. Deze kleuren mag u absoluut niet door elkaar halen.

Zelf kabels verbinden

Wanneer u de kabels gaat aansluiten, is het belangrijk dat de zekeringen uit staan. U kunt de hoofdzekering uitzetten bij twijfel. Voor elektrische apparaten kan de stekker uit het stopcontact worden gehaald. Hieronder geven we u een stappenplan per verbindingswijze.

Kroonstenen

Voor het aansluiten met een kroonsteen heeft u de volgende dingen nodig:

  • Tang
  • Ab-isolatietang of eventueel een scherp mes.
  • Fijne schroevendraaier
  • Kroonsteen

Stap 1: buitenmantel verwijderen

Verwijder 3 tot 5 cm van de buitenmantel en pas op dat u de binnenkabel niet aantast.

Stap 2: kabels door de openingen steken

Steek de meervoudige kabel door de openingen naar de beoogde locatie.

Stap 3: isolatie verwijderen

Verwijder de isolatie van de binnenkabels tot ongeveer 2/3 van de lengte van de verlichtingsklem.

Stap 4: schroeven losdraaien

Draai de schroeven zo los dat de schroefdraad niet in de huls meer steekt.

Stap 5: binnenkabels in de kroonsteen steken

Steek de eerste binnenkabel in de kroonsteen zodat de isolatie de schroef bereikt.

Stap 6: de tegenoverliggende zijde

Doe dit ook met de kabel aan de overliggende zijde.

Lasklemmen

Voor het aansluiten met lasklemmen heeft u de volgende dingen nodig:

  • Ab-isolatietang of eventueel een scherp mes.
  • Lasklem

Stap 1: strippen

Strip de elektriciteiten draden tot 11 mm.

Stap 2: draden in de lasklem steken

Steek deze in de lasklem. Mocht de lasklem een clipje hebben, dan moet dit ingedrukt worden.

Stap 3: draad vastzetten

Duw het hendeltje naar beneden om de draad vast te zetten.

Lasdoppen

Voor het aansluiten met lasdoppen heeft u de volgende dingen nodig:

  • Ab-isolatietang of eventueel een scherp mes.
  • Combinatietang
  • Lasdop

Stap 1: strippen

Strip de elektriciteitsdraden tot ongeveer 5 cm.

Stap 2: bundelen

Bundel de draden. Dit moet op gelijke lengte.

Stap 3: draaien

Draai de draden in elkaar. Dit moet rechtsom en zo strak mogelijk.

Stap 4: knippen

Knip de draden op een lengte van circa 12 mm.

Stap 5: de lasdop aandraaien

Draai de lasdop op de las totdat de veer tegen de aderisolatie zit.

Nieuwe WAGO klemmenblokken

De nieuwe WAGO klemmenblokken hebben handige aspecten van zowel lasklemmen als kroonstenen. Ze lijken erg op lasklemmen, maar de verbinding van de draden gaat anders. Dit wordt gedaan door een scharnierende beugel. Ze zijn duurder dan plug-in terminals, maar fijn in het gebruik en ze kunnen meerdere keren gebruikt worden.

Hulp nodig bij het stroomdraden verbinden? De elektriciens van VoltOn helpen u graag.

 

Schakel direct een elektricien in.