Gaat u buiten stroom aanleggen? Dan moet er natuurlijk wel elektriciteit aanwezig zijn. Dit bereikt u door een stroomkabel van binnen naar buiten te voeren. Boor een gat in uw buitenmuur en plaats hierboven een lasdoos. Voer de stroomkabel van binnenuit via de onderkant de lasdoos in en maak hier een verbinding. Vanuit dit punt verspreidt u de stroom vervolgens naar de verschillende lichtpunten en stopcontacten in uw tuin. Dit gebeurt doorgaans met een grondkabel. Bij het leggen van een grondkabel moet u rekening houden met een aantal dingen. Daarom krijgt u hieronder een paar handige tips.

Leg de kabel op de juiste diepte

Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt. Legt u de kabel minder diep dan zestig centimeter? Bescherm deze dan altijd met een buis van kunststof.

Geen spanning op de kabel

Bij het aanbrengen van een grondkabel schakelt u uiteraard de stroom uit, maar zorg er ook altijd voor dat de kabel niet onder spanning in de sleuf ligt. Dit zorgt vaak voor gevaarlijke situaties. Gaat u zelf een grondkabel leggen? Leg deze dan altijd kronkelend door de gegraven sleuf. Op deze manier staat de kabel niet onder spanning. Hierdoor is de kans op gevaarlijke situaties een stuk kleiner.

Zorg voor een waterdichte verbinding

Gebruikt u de grondkabel voor meerdere elektriciteitspunten? Dan moet u de kabel splitsen. Gebruik hier altijd een waterdichte verbinding voor. Hiervoor gebruikt u een grondkabeldoos. Koppel de kabels hierin aan elkaar en vul deze doos vervolgens met vloeibare kunsthars. De uitharding van dit materiaal zorgt voor een waterdichte verbinding.

Schakel een elektricien in

Heeft u geen ervaring met stroom of beschikt u over twee linkerhanden? Laat de grondkabel dan leggen door een elektricien. Een elektricien weet precies aan welke eisen elektriciteit buiten uw woning moet voldoen en zorgt tevens voor de juiste aansluiting. Hierdoor wordt de kans op gevaarlijke situaties dus beperkt.

Schakel ons direct in.