Wanneer u een nieuwe inductiekookplaat koopt, denkt u waarschijnlijk dat u deze zonder problemen aan kunt sluiten op uw perilex-stopcontact. Die kans is inderdaad aanwezig, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn namelijk verschillende perilex-aansluitschema’s op de markt, waardoor het maar zo kan zijn dat uw nieuwe kookplaat helemaal niet aangesloten kan worden op uw huidige stopcontact. In dat geval dient u een andere kookplaat aan te schaffen of een ander perilex-stopcontact te plaatsen. Om u enigszins wegwijs te maken in de wereld van perilex, hebben wij hieronder twee verschillende perilex-aansluitschema’s uitgelicht.

1-faseaansluiting

Perlix aansluitschemaBij de meeste woonhuizen volstaat een 1-faseaansluiting om te kunnen koken op inductie. Bij deze aansluiting lopen er twee nuldraden (blauw) en twee fasedraden (bruin) naar het perilex-stopcontact. De vijfde draad is de groengele aarde. Wanneer u zelf een 1-faseaansluiting aan gaat sluiten, is het van belang dat u de blauw nuldraden op de bovenste twee gaten aansluit en de twee fasedraden op de onderste twee. De linker nul- en fasedraad vormen samen een koppel, evenals de rechter. Zorg dan ook dat alles goed is aangesloten, want anders werkt uw inductiekookplaat niet. Een 1-faseaansluiting levert een vermogen van twee keer 230 volt.

3-fasenaansluiting

In tegenstelling tot woonhuizen hebben bedrijven vaak krachtstroom nodig. Daarom komt het hier geregeld voor dat voor een 3-fasenaansluiting wordt gekozen. Een dergelijke aansluiting levert namelijk 400 volt. In tegenstelling tot een 1-faseaansluiting, wordt er slechts één nuldraad aangesloten bij een 3-fasenaansluiting. Op de overige drie punten worden de fasedraden – dus drie in totaal – aangesloten. Hierdoor kan een 3-fasenaansluiting meer vermogen leveren dan een 1-faseaansluiting.

Elektricien krachtstroom aan laten sluiten

Wanneer u een 1-faseaansluiting wilt upgraden naar een 3-fasenaansluiting, moet u dit altijd aangeven bij uw netbeheerder. Het is dan ook verstandig om een elektricien in te schakelen wanneer u krachtstroom wilt laten plaatsen of uw huidige installatie wilt vervangen door een grotere variant. Ga niet zelf aan de slag, zeker niet wanneer u hier geen ervaring mee heeft. Een elektricien kan ervoor zorgen dat u binnen de kortste keren over een grotere krachtstroomaansluiting beschikt.

Schakel direct een elektricien in.