Heeft u net een nieuwe woning gekocht? Grote kans dat er binnen nog het een en ander moet gebeuren om het helemaal naar uw smaak in te richten. Het is goed mogelijk dat u bij het klussen ook wat moet veranderen aan de elektra. Werken met elektriciteit kan bijzonder gevaarlijk zijn en het is dan ook van belang dat u weet waar u mee bezig bent. Met de onderstaande vijf tips bent u goed voorbereid om veilig te klussen met elektra.  

Elektriciteit uitschakelen 

Wanneer u aanpassingen gaat doen aan het elektriciteitsnetwerk in uw woning, is het van belang dat u eerst alle stroom uitschakelt. Dit kunt u doen door de betreffende groep in de meterkast uit te schakelen, maar u kunt voor de zekerheid ook alle stroom in uw huis afsluiten. Hierdoor loopt u niet het risico stroomschokken te krijgen.

Spanningsmeter 

Heeft u de stroom uitgeschakeld? Dan is het niet aan te raden om direct met uw blote handen de elektriciteitskabels aan te pakken. Het kan namelijk zijn dat er nog stroom op de kabels staat. Om dit te weten te komen, maakt u gebruik van een spanningsmeter. Op deze manier voorkomt u gevaarlijke situaties.

Geïsoleerd

Als de stroom is uitgeschakeld en er geen spanning meer op de bedrading staat, kunt u gerust gaan klussen. Om het zekere voor het onzekere te nemen doet u er goed aan om altijd te klussen met geïsoleerd gereedschap. Mocht er toch iets mis gaan dan bent u in ieder geval redelijk goed beschermd.

Gezinssituatie 

Heeft u kleine kinderen? Denk bij het klussen met elektra dan aan de veiligheid van uw gezin. Denk bijvoorbeeld aan stopcontactbeveiliging, zodat kinderen er geen vingers of andere voorwerpen in kunnen stoppen.

Hulp inschakelen 

Wanneer u niet weet hoe u moet klussen met elektriciteit, doet u er goed aan hulp in te schakelen. Door het verkeerd aansluiten van elektra kan kortsluiting of brand ontstaan en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Lees in ons vorige blogartikel meer over het inschakelen van een elektricien.

Schakel direct een elektricien in.