Wanneer u een klus op het gebied van het elektriciteitsnetwerk in uw woning uit moet voeren stelt u zich wellicht geregeld de vraag: moet ik dit zelf doen, of is het verstandiger om de hulp van een elektricien in te schakelen? Het verschilt per persoon waar de scheidslijn tussen de noodzaak van de het wel of niet inschakelen van een elektricien ligt. Het wisselen van een gesprongen stop kunt u bijvoorbeeld vaak zelf doen, maar het voorkomen van een overbelasting van een groep uit de meterkast is al een stuk lastiger. Ook het opnieuw aanleggen van bedradingen is een nauwkeurige en vaak relatief lastige klus, die u wellicht liever uitbesteedt aan een gespecialiseerde elektricien.

Tip: twijfelt u over het wel of niet inschakelen van een elektricien voor het uitvoeren van een klus op het gebied van het elektriciteitsnetwerk in uw woning? Bel Elektricien Aan Huis! Wij geven u graag een passend advies over het inschakelen van een elektricien.

Schade bij het verkeerd uitvoeren van klussen

Het elektriciteitsnetwerk in uw woning kan behoorlijk kwetsbaar zijn, zeker als u klussen op het gebied van de elektra in uw woning op de verkeerde manier uitvoert. Naast het feit dat u schade aan het elektriciteitsnetwerk aan kunt richten, kunt u ook lichamelijk letsel oplopen als u fouten maakt bij het uitvoeren van werkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk in huis. Een elektricien heeft over het algemeen een ruime expertise in het uitvoeren van uiteenlopende werkzaamheden op het gebied van elektra, waardoor de kans op complicaties minimaal is.

Neem als voorbeeld het installeren van een aansluitpunt voor de verlichting in uw woning. Wanneer u het aansluitpunt niet op de juiste manier installeert kan dit op een later moment zorgen voor een kortsluiting. Een kortsluiting gaat gepaard met een stroomstoring en in het ergste geval zelfs met een brand. Dit wilt u vanzelfsprekend zo goed mogelijk voorkomen!

De brandweer van Antwerpen heeft in dit duidelijke filmpje een aantal goede tips voor het voorkomen van kortsluiting en overbelasting:

De kosten voor het inschakelen van een elektricien

Naast uw eigen ervaring met het uitvoeren van klussen op het gebied van elektra, kunt u ook kijken naar de kosten voor het inschakelen van een elektricien. Als een elektricien al voor het vervangen van een stop of het omzetten van de aardlekschakelaar moet komen, kunnen de kosten hoog oplopen. Dit geld bespaart u wellicht liever voor een klus, die u echter niet zelf uit kan voeren! Denk bijvoorbeeld aan het verhelpen van een kortsluiting of een stroomstoring in uw woning.

Bedenk vooraf goed hoeveel de uit te voeren werkzaamheid voor u zal gaan kosten en bepaal op basis daarvan of u de klus niet zelf uit kan voeren. Als u twijfelt over uw eigen vaardigheden in het uitvoeren van een klus, dan is het sterk aan te raden om de hulp van een ervaren elektricien in te schakelen. Als u meer schade aanricht dan u verhelpt met het uitvoeren van een klus, dan bent u immers alsnog duurder uit.

Bekijk instructievideo’s op internet

Op internet vindt u handige instructievideo’s waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe u bepaalde werkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk in uw woning zelf uit kunt voeren. Naast de instructievideo’s op internet zijn er ook verschillende boeken verkrijgbaar waarmee u bijvoorbeeld leert hoe u een stop in de meterkast vervangt, hoe u een lamp aansluit op de elektra in huis, hoe u een stopcontact installeert, enzovoorts. Het bekijken en lezen van dergelijke instructies maakt het makkelijker om deze klussen zelf uit te voeren. Let alleen wel altijd goed op de veiligheid! Twijfelt u, dan is het beter om een vakman in te schakelen.

Klussen waar u geen instructievideo voor kunt vinden zijn vaak te lastig. Daarbij zijn niet alle klussen direct uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het verhelpen van een terugkerende stroomstoring in huis of een overbelasting van de groepenkast. In een dergelijke situatie zult u eerst de bron van het probleem moeten achterhalen, alvorens u voor een passende oplossing kunt zorgen. Een elektricien heeft vaak een ruime ervaring in het vinden van de bron van een probleem, zodat deze vaak snel voor u gevonden is.

Een elektricien inschakelen bij werkzaamheden

elektricienKomt u er niet uit of twijfelt u aan uw vaardigheden in het uitvoeren van een bepaalde klus op het gebied van de elektra in huis? Schakel de hulp van een elektricien bij u in de buurt in! Elektricien Aan Huis kan u met uiteenlopende werkzaamheden van dienst zijn. Zo helpen wij u bij het aanleggen van elektriciteitskabels bij de bouw van een nieuwe woning, of bij een ver- en aanbouw. Ook kunnen ze aansluitpunten voor de verlichting en stopcontacten voor u installeren, zodat u vervolgens zelf de verlichting kunt aansluiten.

Niet onbelangrijk is het onderhouden van het elektriciteitsnetwerk in huis. Door elektriciteitskabels regelmatig na te lopen voorkomt u dat u te maken krijgt met een kortsluiting en bijbehorende stroomstoring. Ook hiervoor kunt u het beste de hulp van een elektricien inschakelen. Een elektricien herkent slijtage snel!

Schakel direct een elektricien in.