Bij het aansluiten van een stopcontact of het uitvoeren van andere werkzaamheden op het gebied van elektra, kunt u niet aan het gebruik van elektriciteitskabels ontkomen. Is het u al opgevallen dat deze kabels in verschillende kleuren gebruikt worden? Er zitten belangrijke verschillen tussen deze elektriciteitskabels. Het negeren van de kleur van een kabel is hierdoor zeer onverstandig! Daarom zetten wij in dit artikel de verschillende kleuren stroomdraad voor u op een rijtje. Welke kleuren stroomdraad zijn er? Wat is de functie van de verschillende soorten stroomdraad? Welk stroomdraad heeft u vervolgens voor uw klus nodig? Het helpt u het juiste type stroomdraad te kopen, wanneer u aan de slag gaat met elektra werkzaamheden.

Verschillende benamingen voor een stroomdraad

Wanneer u spreekt van een stroomdraad, bedoelt u in veel gevallen een VD draad. VD staat hierbij voor het vinyl, wat de bescherming vormt rondom het koperdraad aan de binnenzijde van de VD draden. Naast de term VD draad wordt ook vaak gesproken over een installatiedraad. Beide termen worden voornamelijk door professionele elektriciens gebruikt. Bent u in de winkel op zoek naar een geschikte elektriciteitskabel, dan zal men u ook begrijpen bij het gebruik van de term stroomdraad. Onderdelen die vaak gebruikt worden zijn onder andere:

  • Lasklemmen
  • Lasdoppen
  • Kroonsteentjes
  • PVC buizen
  • Dozen voor stopcontacten

Kleuren stroomdraad en hun toepassing

Kleuren stroomdraad

Onderstaand vindt u een compleet overzicht van de verschillende kleuren stroomdraad evenals de letter die aan deze draden gekoppeld is en hun toepassing. In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen bruin, geelgroen, blauw en zwart stroomdraad.

Bruin stroomdraad

Een bruin stroomdraad noemt men over het algemeen fasedraad. Dit type stroomdraad is verantwoordelijk voor de toevoer van stroom. Houd er daarom rekening mee dat er op deze kabel altijd spanning staat, wanneer deze is aangesloten op de meterkast. In de basis levert een bruin stroomdraad een spanning van 230 Volt. Met een spanningstester kunt u vervolgens eenvoudig achterhalen of er op dit moment spanning staat op een bruin stroomdraad.

U herkent het fasedraad niet alleen aan z’n bruine kleur. Ook wordt het fasedraad wel L-draad genoemd. De ‘L’ staat hierbij voor “live” en wordt enkel gebruikt bij een eenfasespanning. Onder meer bij het aansluiten van een stopcontact is er vaak sprake van een eenfasespanning. Mocht er sprake zijn van een driefasespanning, dan duidt men de verschillende bruine stroomdraden aan met de combinatie van een ‘L’ en een cijfer (L1, L2, etc.).

Geelgroen stroomdraad

Naast een bruin stroomdraad, treft u een geelgroen stroomdraad aan bij het plaatsen van bijvoorbeeld een wandcontactdoos. Een geelgroen stroomdraad noemt men ook wel aardedraad. Dit type stroomdraad wordt gebruikt om elektrische apparaten te kunnen verbinden met de aarde. Normaal gesproken staat er op dit stroomdraad geen spanning.

Kleuren stroomdraad

Zou een elektrisch apparaat niet verbonden zijn met de aarde, dan kunnen de metalen onderdelen van zo’n apparaat onder stroom komen te staan bij een kortsluiting. Iets wat vervolgens voor gevaarlijke situaties zou kunnen zorgen. Bij een kortsluiting wordt de spanning middels de aardedraad afgevoerd. U herkent de aardedraad aan het teken: . Wist u dat oudere woningen intussen nog steeds lang niet altijd over stopcontacten met deze aardedraad beschikken?

Blauw stroomdraad

Een blauw stroomdraad noemt men ook wel de nuldraad. Een andere benaming voor de stroomdraad is mindraad. Waar op een bruin stroomdraad altijd spanning staat, geldt voor een nuldraad het tegenovergestelde: op deze stroomkabel staat geen spanning. De blauwe stroomdraad zorgt voor de afvoer van stroom uit uw woning. Zo zorgt de combinatie van een bruin en blauw stroomdraad dus voor een gesloten stroomkring.

Aan de blauwe stroomdraad wordt de letter ‘N’ gekoppeld. De ‘N’ staat hierbij voor “nul”, omdat er normaliter geen spanning op dit stroomdraad staat. U zal de letter ‘N’ onder meer tegenkomen op de wandcontactdoos bij het aansluiten van een nieuw stopcontact. Een blauw stroomdraad is doorgaans precies even dik als een bruin stroomdraad.

Zwart stroomdraad

Kleuren stroomdraad

Tot slot treft u bij het aansluiten van stroomdraden een zwart stroomdraad aan. Een zwart stroomdraad heet ook wel schakeldraad. Zoals de naam van deze kleur stroomdraad al doet vermoeden, wordt de schakeldraad gebruikt na een schakelaar in huis. U kunt dit type stroomdraad zien als een verlenging van de bruine stroomdraad. Het verschil hierbij is dat er op een fasedraad ook altijd spanning staat. Bij een schakeldraad staat er enkel spanning op de draad, op het moment dat de schakelaar in de juiste stand gezet is.

Aan de zwarte stroomdraad zit de letter ‘T’ gekoppeld. U herkent de ‘T’ in een schakelaar en komt de zwarte draad onder meer tegen bij het bevestigen van een lamp aan het plafond. Een zwart stroomdraad is dunner dan de fase- of nuldraad.

Overzicht van verdere eigenschappen kleuren stroomdraad

Onderstaande tabel toont een compleet overzicht van de benaming, functie, dikte en het symbool van verschillende kleuren stroomdraad. Het geeft direct weer, waarvoor een bepaald type stroomdraad dient als u aan de slag gaat met de elektra in uw woning.

 BruinGeelgroenBlauwZwart
BenamingFasedraadAardedraadNuldraadSchakeldraad
FunctieToevoer van stroom in huis.Brug tussen elektrische apparatuur en de aarde.Afvoer van stroom in huis.Brug tussen de schakelaar aan de wand en de lamp aan het plafond.
SymboolLPE of symbool NT
Dikte2.5 mm22.5 mm22.5 mm21.5 mm2

Bekijk ook eens de video over de verschillende kleuren stroomdraad.

Verschil in kleuren stroomdraad tussen 1970 en nu

Zoals wij eerder al aanhaalden, zult u in oudere woningen niet bij ieder stopcontact een geelgroen stroomdraad aantreffen. Destijds was het enkel verplicht om een aardedraad te gebruiken bij zowel stopcontacten als aansluitpunten in vochtige ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een stopcontact in de badkamer of keuken van uw woning. De kans op een kortsluiting is in deze ruimtes groter dan in de woon- of slaapkamer. Om zwaar lichamelijk letsel tegen te gaan, is intussen bij de bouw van woningen verplicht om hier wel een aardedraad te gebruiken.

In nieuwbouwwoningen, woningen van na 1997, is het gebruik van een aardedraad momenteel bij ieder stopcontact verplicht. Het maakt dus niet langer uit, of het om een stopcontact in een vochtige ruimte gaat of om het stopcontact achter de bank.

Ook bestaat er een verschil in kleur tussen de stroomdraden van vroeger en nu. Onderstaande tabel laat dit goed zien.

 Voor 1970Na 1970
FasedraadGroenBruin
NuldraadRoodBlauw
SchakeldraadZwartZwart
AardedraadWit/GrijsGeel/Groen

Nieuwbouw en de NEN 1010-normKleuren stroomdraad

U moet bij de bouw van een nieuwe woning ten eerste rekening houden met verschillende normen. Een belangrijke norm is de NEN 1010-norm. In deze norm is nu vastgelegd hoe er wordt omgegaan met de brandveiligheid van panden onder andere in relatie tot de elektrische installaties die hier gebruikt worden. De NEN 1010 wordt inmiddels ook gezien als de belangrijkste norm voor elektrische installaties binnen gebouwen. Niet alleen in woningen, maar bijvoorbeeld ook in zwembaden, scholen en bedrijfspanden.

In deze norm is onder meer vastgelegd dat er als gevolg van de installatie van elektrische systemen geen gevaarlijke situaties mogen ontstaan. Bovendien moet u deze systemen en installaties periodiek controleren. Het Bouwbesluit is verantwoordelijk voor de aansturing van deze NEN 1010-norm. Bovendien dient tijdens  de oplevering van een nieuwbouwwoning volgens de NEN 1010-norm een opleverinspectie te worden uitgevoerd, om te controleren of de elektra op een veilige en correcte wijze is aangesloten.

Hulp van een elektricien bij stroomkabels

Bent u voornemens om binnenkort werkzaamheden op het gebied van elektra in huis uit te voeren? De hulp van een elektricien kan hierbij wenselijk zijn. Een elektricien helpt u onder meer bij klussen als:

  • Het doortrekken van stroomkabels naar een volgende ruimte of langs de wanden van uw bestaande kamer.
  • Het vervangen van oude stroomkabels in uw woning. Dit is onder meer interessant in oudere woningen wanneer u oude kabels wilt vervangen voor stroomkabels van de juiste kleur (na 1970).
  • Het leggen van nieuwe stroomkabels evenals het aansluiten van wandcontactdozen op deze kabels.

Schakel ons direct in.

Schakel ons direct in.