Een groepenkast kan een mensenleven meegaan, zo denkt u wellicht. In theorie zou dat ook zeker kunnen. Wanneer de elektriciteit in de groepenkast eenmaal juist en netjes is aangelegd, gebeurt er in principe weinig meer mee. Het vervangen van de groepenkast kan om verschillende redenen gebeuren. We zullen in dit artikel enkele scenario’s bespreken waarin het verstandig kan zijn om de groepenkast te vervangen.

Wanneer moet ik mijn (oude) groepenkast vervangen?

Allereerst is het aan te raden om de groepenkast te vervangen wanneer deze sterk verouderd is. Een sterk verouderde groepenkast kan onveilig zijn doordat de normen van tegenwoordig veel strenger zijn dan de normen van vroeger. Dat is niet voor niets. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is de aanwezigheid van een aardlekschakelaar in de groepenkast verplicht. Sindsdien is het aantal woningbranden door kortsluiting fors gedaald. De normen dienen vaak maar één doel, en dat is de veiligheid van de woning waarborgen. Door de normen op te volgen en dus te zorgen dat een nieuwe groepenkast weer aan die normen voldoet, kan de veiligheid sterk verbeterd worden.

Het vervangen van een groepenkast om uit te breiden

groepenkast

Een andere reden kan zijn wanneer de groepenkast uitgebreid wordt en er geen ruimte meer in de groepenkast is. Stel dat de woning sinds de bouw fors is uitgebreid of er apparaten zijn geplaatst met een hoge energiebehoefte, dan kan het zijn dat uitbreiding van de groepenkast niet meer mogelijk is. Het is dan soms een goed moment om de groepenkast in zijn geheel te vervangen zodat de nieuwe situatie weer voldoet aan de eisen en wensen die u met betrekking tot de groepenkast heeft.

Zelf een groepenkast vervangen onder spanning

Wij raden u af om zelf uw groepenkast te vervangen en zeker als deze onder spanning staat. De veilige keuze is om een van onze elektriciens in te schakelen. Deze haalt eerst alle stroom van de verdeelkast af. Daarna vervangt de elektricien de groepenkast. Zo weet u ook zeker dat het goed gebeurt. De elektricien kan u nog verdere adviezen geven over de verschillende groepen in de nieuwe groepenkast.

Het aansluiten van groepen in de groepenkast

Vaak is dit ook een goed moment om na te denken over de groepenverdeling. Soms lijkt die verdeling niet helemaal in orde te zijn, bijvoorbeeld wanneer de stroom uitvalt als u de waterkoker en frituurpan tegelijk aan hebt staan. Dit kunt u altijd met een van onze elektriciens overleggen.

De kosten om een groepenkast te vervangen

Het vervangen van een groepenkast kan verschillen in kosten. Het is van te voren niet in te schatten wat het precies gaat kosten. Waarom niet? Elke groepenkast is verschillend. Ten eerste dient u te weten of u een 1-fase of een 3-fase groepenkast nodig heeft. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de verschillende groepen die u wilt installeren. Als laatste komen daar nog kosten bij voor materialen en montage.

Schakel direct een elektricien in.