Heeft u al eens gehoord van de term domotica? Vaak is het lastig uit te leggen, wat men onder hieronder verstaat. Gaat het om slimme verlichting? Zijn er naast de lampen die met een app te bedienen zijn ook andere vormen van domotica voor in huis? Is het een trend, of heeft het de toekomst? In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: wat is domotica? Mogelijk heeft u momenteel al meer van dit soort in huis, dan u op voorhand wellicht verwacht of weet.

Wat is domotica?

De vraag “wat is domotica?” wordt vaak beantwoord met: het automatiseren van processen binnen uw woning. Mogelijk een ietwat vage omschrijving, daar het lastig kan zijn om processen in huis te definiëren. Een voorbeeld van een proces dat geautomatiseerd kan worden is het inschakelen van de verlichting, of bijvoorbeeld het verhogen van de temperatuur in huis. U loopt naar de thermostaat, drukt op de toetsen en keert vervolgens terug naar uw startpunt. Hetzelfde doet u, wanneer u de lampen in huis inschakelt of bijvoorbeeld de vaatwasser een programma uit laat voeren. Het zijn voorbeelden van processen die middels domotica te automatiseren zijn.

Wat is een domotica systeem?

Wat is domoticaHet geheel van de toepassingen van domotica noemen we een domotica systeem. Vaak wordt gekozen voor één systeem in huis, waarvan Google Home een voorbeeld is. Alle slimme apparaten binnen uw woning kunnen aan dit systeem gekoppeld worden. U kunt de apparaten vervolgens vanuit één app bedienen. In het geval van Google Home is ook bediening middels uw spraak mogelijk (mits u hier de juiste apparatuur voor in huis heeft).

Wat kan ik er allemaal mee doen?

Reeds werden een aantal voorbeelden genoemd van domotica: lampen inschakelen, de thermostaat verhogen, de vaatwasser een programma uit laten voeren, de oven laten voorverwarmen, de televisie naar een volgende zender over laten gaan, enzovoorts. Ook gingen we al kort in op de mogelijkheid om deze processen te koppelen aan spraakinstructies. Zo kunt u de processen nog verder automatiseren! U hoeft uw telefoon immers niet meer te pakken. Een commando als “Hé Google, verwarm de oven voor op 180 graden” is voldoende.

Voordelen van domotica in huis

Het gebruik van domotica in huis levert u verschillende voordelen op. In de basis zijn drie voordelen te onderscheiden: gemak, veiligheid en duurzaamheid.

Gemak

Gemak zit in het feit, dat u niet langer op hoeft te staan om de lampen in te schakelen. Evenals dat u de afstandsbediening niet meer nodig hebt om een film te kijken op uw televisie.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid levert domotica u het voordeel op, dat u een melding krijgt als er bijvoorbeeld wordt aangebeld. Ook kunt u een melding krijgen op het moment dat uw kinderen van school thuiskomen. Het geeft u een seintje dat het tijd is om naar huis te gaan! Met een slimme deurbel kunt u overigens ook direct meekijken met de geïntegreerde camera. Zo weet u precies wat er thuis gebeurt!

Duurzaamheid

U draagt met domotica in huis bij aan een duurzame wereld, door te besparen op de energiekosten. Dit doet u bijvoorbeeld door te werken met een lichtsensor. De lamp bij de voordeur schakelt enkel in op het moment dat er iemand in de buurt van de sensor komt. Hetzelfde geldt voor de verlichting in huis. Mocht u de lamp vergeten uit te zetten, dan schakelt deze automatisch uit of zet u deze later alsnog uit via de app op uw telefoon.

Alles nieuw om het te kunnen gebruiken?

Wilt u zelf domotica in huis gaan gebruiken? In dat geval hoeft u niet per definitie alle lampen te vervangen. Er zijn slimme schakelaars, welke u tussen de stekker van de lamp en uw stopcontact kunt plaatsen. De slimme schakelaar koppelt u vervolgens aan uw domotica systeem in huis. Niet alleen handig voor de lampen in uw woning, maar ook voor diverse andere apparaten die u op afstand wilt kunnen bedienen. Denk bijvoorbeeld aan uw televisie of computer, welke mogelijk niet nieuw genoeg zijn om direct te kunnen koppelen aan het domotica systeem.

Toekomst van domotica

Wat is domoticaHet heeft er alle schijn van, dat er in de komende jaren door steeds meer huishoudens gekozen zal worden voor domotica. Althans, voor apparaten die domotica ondersteunen. Kijk bijvoorbeeld eens in uw keuken! Wanneer het om een relatief nieuwe keuken gaat, is de kans groot dat sommige apparaten toe te voegen zijn aan uw domotica systeem in huis. U herkent deze mogelijkheid onder meer aan het WiFi-symbool op het apparaat. In de handleiding van de apparatuur vindt u meer informatie over het koppelen van het apparaat aan uw domotica systeem.

Naast het feit dat er steeds meer apparaten gebruikt zullen worden die domotica ondersteunen, neemt ook het aanbod toe. Kijk bijvoorbeeld naar de slimme deurbel, welke tot voor kort nog niet bestond. De slimme thermostaat is er al iets langer, maar in vergelijking mee veel andere technologieën nog altijd erg nieuw!

Tips om domotica toe te passen in huis

Onderstaand geven we u een aantal tips, die u helpen bij het toepassen van domotica binnen uw woning.

  • Tip 1: Start met het aansluiten van de apparatuur, welke al geschikt is voor de koppeling met een domotica systeem. Zo hoeft u niet direct te investeren in nieuwe domotica.
  • Tip 2: Werk voor uzelf uit, welke processen u wilt automatiseren. Op basis hiervan kunt u bepalen welke hulpmiddelen u nodig heeft om dit te realiseren. Start met apparaten die u kunt koppelen middels een slimme stekker.
  • Tip 3: Bouw het domotica systeem geleidelijk uit. Niet alles hoeft in een keer aan elkaar gekoppeld te zijn om te kunnen profiteren van hetgeen domotica u biedt.
  • Tip 4: Mocht u investeren in nieuwe domotica, dan is het raadzaam om te starten met de verlichting. U kunt hier een goedkoop starterspakket voor aanschaffen.
  • Tip 5: Wacht nog even met de aankoop van een slimme dimmer. U kunt het licht via uw telefoon dimmen, of middels spraakinstructies.
  • Tip 6: Koppel uw domotica systeem aan Google Assistant of bijvoorbeeld Alexa, om apparaten met uw stem te kunnen bedienen.
  • Tip 7: Kijk of er goedkopere alternatieven zijn dan de A-merken. Een slimme, relatief goedkope lamp van de IKEA kunt u bijvoorbeeld combineren met het duurdere Philips Hue.

Aan de slag met domotica

Nu de vraag “wat is domotica?” beantwoord is, kunt u zelf aan de slag gaan binnen uw woning. Gebruik de tips die we reeds gaven, om goed van start te gaan! Schakel de elektriciens van Volton in, wanneer u meer wilt weten over de toepassingen en mogelijkheden die het u kan bieden.

Schakel direct een elektricien in.