Zekeringen in een installatietechniek zijn nodig als beveiliging om uw elektrische installatie, en de bekabeling hiervan, tegen overbelasting en kortsluiting te beschermen. Er zijn verschillende soorten zekeringen beschikbaar. Zekeringen komen overal voor. In elektrische apparaten, voertuigen en andere installaties. Zekeringen zijn nodig om elektrische stroom veilig te houden en ongelukken zoals het ontstaan van brand te voorkomen. Hier in dit artikel lees je meer, wat is een zekering nou eigenlijk?

Hoe werkt een zekering?

Als er te veel vermogen over één groep loopt, zal de zekering doorsmelten en zal daardoor de stroomtoevoer stop worden gezet. Als dit niet gebeurt, kan er door de hoge hoeveelheid stroom warmte ontwikkelen en uiteindelijk brand ontstaan. De stroom stroomt vaak door verschillende zekeringen. Daarom moet degene die het dichtstbij de kortsluiting zit doorsmelten, zodat de rest van de zekeringen niet stuk gaan en het de kortsluiting wordt beperkt. U moet deze vervangen om de stroom door deze groep weer te laten lopen. Er zijn hoogspanning zekeringen, laagspanning zekeringen en glaszekeringen.

Hoe ziet zo’n zekering eruit?

wat is een zekering

De zekering bestaat uit een gesloten huis van keramiek (stemtiet), en hierin bevindt zich een elektrisch geleidende draad van koper, zilver of een koperlegering. Voor kleinere zekeringen wordt vaak glas of kunststof gebruikt. Vaak is deze gevuld met blusmiddel, ofwel zand. Een snelle zekering is wanneer er een druppeltje lood of tin op het midden van de smeltdraad is gebracht waardoor de draad sneller doorbreekt. In een zekering is een melddraad en een smeltdraad aanwezig. Door beide draden loopt stroom maar het smeltdraad voert de stroom door. Bij een te hoge stroomwaarde zal eerst het smeltdraad doorbranden, gelijk daarna het melddraad. Aan het melddraad zit een veertje en een gekleurd contactplaatje. Na het doorbranden van het melddraad zal dit contactplaatje losschieten zodat u de defecte stop kunt herkennen.

Wat betekenen aanduidingen op zekeringen?

Er zijn vijf typen zekering: FF, F, M, T en TT. Ieder type is gedefinieerd volgens de tijd nodig om 10× de nominale stroom uit te schakelen. De typen zekeringen zijn FF (supersnel), F (snel), M (normaal, T (traag), TT (supertraag). Zie hieronder het tabel voor de tijd die nodig is om de stroom uit te schakelen. Een voorbeeld is T 250/1,6A: dit is een “trage” zekering. Deze reageert niet op kortstondige overbelasting. De zekering is bestendig voor maximaal 250 volt, die bedoeld is om continu een stroom van 1,6 ampère of lager te laten vloeien. Een ander voorbeeld is F 250/300mA: dit is een snelle”zekering voor maximaal 250 Volt en stromen niet hoger dan 300 mA.

Er zijn vier typen uitschakelkarakteristieken voor smeltzekeringen. Type A is de zekering ultrasnel voor de bescherming van halfgeleiders. Type B is voor algemeen gebruik. Type C is de zekering voor motoren. Type D zijn ultra traag, voor hoofdzekeringen en netaansluitingen.

Komt u er nog niet uit? Schakel dan een van onze experts in!

Schakel direct een elektricien in.