Met krachtstroom wordt een aansluiting bedoeld die 400 Volt kan leveren. Reguliere aansluitingen kunnen 230 Volt leveren, wat eigenlijk altijd voldoende is voor huishoudelijke apparaten. Er kunnen echter grote apparaten zijn die meer Volt vereisen, waardoor een krachtstroom aansluiting vereist is.

Krachtstroom of 3 fase aansluiting?

Het is belangrijk om krachtstroom niet te verwarren met een 3 fase aansluiting. Met krachtstroom wordt bedoeld dat een aansluiting 400 Volt levert. Bij een 3 fase aansluiting wordt een aansluiting geplaatst met 3 maal 25 Ampere of hoger. Daar komt dan gewoon 220 Volt ‘uit’. In de meeste woningen is 1 fase aanwezig van 35 Ampere. Vaak wordt bij nieuwbouw direct al gekozen voor driemaal een fase van 25 Ampere, zodat totaal 75 Ampere beschikbaar is.

Apparaten verdelen

Het kan zijn dat u teveel stroom afneemt en de hoofdzekering er uit springt. U hebt dan meer stroom gebruik dan de fase kan leveren. Dit is echter relatief eenvoudig op te lossen wanneer er meerdere fasen beschikbaar zijn. U kunt dan immers het apparaat op meerdere fasen aansluiten. Daarvoor hebt u dan dus wel een 3 fase aansluiting nodig.

Deze meerdere fase aansluitingen worden veelal gebruikt voor apparaten met een zeer grote energiebehoefte. Te denken valt aan sauna’s, kookapparatuur, elektrische warmtepompen of jacuzzi’s.

Twijfel? Raadpleeg de fabrikant of leverancier

Weet u niet precies welke aansluiting voor uw situatie het best geschikt is? Neem dan contact op met de fabrikant of leverancier van het product dat u wil aansluiten. Vaak kan deze u adviseren omtrent de te nemen aansluiting. U weet dan zeker dat alles in orde is en de kans op problemen zo gering mogelijk blijft. Dat is wel zo prettig wanneer het om elektriciteit gaat. Ondeugdelijke aansluitingen kunnen immers voor forse problemen zorgen. Denkt u maar aan kortsluiting, elektrocutie en brand.

Schakel ons direct in.