Kortsluiting kan in iedere woning voorkomen. De oorzaak van het probleem komt meestal door een defect in een elektrisch apparaat. Het kan ook zo zijn dat de storing in de elektrische installatie zit. Het kan ook zijn dat de bliksem is ingeslagen in uw woning. Het heeft dus verschillende oorzaken en dat maakt het voor veel mensen ook lastig om het op te lossen. De meeste mensen weten dan ook niet precies wat zij moeten doen wanneer zij te maken krijgen met kortsluiting. Heeft u te maken met kortsluiting in uw woning en weet u niet hoe u nu verder moet handelen? In onderstaande tekst bieden wij u een aantal handvatten aan zodat u weet wat u moet doen bij kortsluiting.

Het ontstaan van kortsluiting in huis

Over het algemeen ontstaat een kortsluiting als de binnenzijde van twee elektriciteitskabels met elkaar in contact komt. Hierbij komt een dermate grote hoeveelheid stroom vrij, dat de stop in de meterkast zal springen. De binnenzijde van een elektriciteitskabel kan vrij komen te liggen. Dit kan komen doordat de elektriciteitskabel tegen een scherp voorwerp aanligt, als de kabel sterk versleten is door ouderdom, enzovoorts. Het kan veroorzaakt worden in het netwerk van elektriciteitskabels tussen uw muren of onder uw vloer. De oorzaak kan ook liggen bij individuele apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een oud koffiezetapparaat, waarvan de elektriciteitskabels versleten zijn.

Hoe kunt u bepalen of het kortsluiting betreft?

wat te doen bij kortsluiting

Wanneer een elektrisch apparaat niet meer werkt, gaat lang niet iedereen direct van kortsluiting uit. Indien het slechts één enkel apparaat betreft, is dit ook niet aannemelijk. Als er sprake is van kortsluiting, werken er meerdere elektrische apparaten niet meer. Dit kunt u snel genoeg zien door een kijkje te nemen in uw meterkast. Een aardlekschakelaar, die dienst doet als beveiliging voor de achterliggende groepen, is in het geval van kortsluiting omgeslagen. De groepen achter deze schakelaar krijgen daardoor geen stroom meer. Is dit bij u ook het geval? Grote kans dan dat u inderdaad te maken heeft met het probleem.

Welke vervolgstappen dient u te ondernemen?

In sommige gevallen is het mogelijk om de kortsluiting in uw woning zelf te verhelpen. Dit kan als een elektrisch apparaat de storing veroorzaakt. Kijk in eerste instantie welke aardlekschakelaar is uitgeschakeld. Vervolgens verwijdert u de stekkers van de elektrische apparaten die zijn aangesloten op de achterliggende groepen. Steek de stekkers nu één voor één weer in het stopcontact om te kijken bij welk apparaat de stroom uitvalt. Dit apparaat is de veroorzaker van het probleem.

Een elektricien inschakelen om kortsluiting te verhelpen

Mensen die geen ervaring hebben met het werken met elektriciteit, willen mogelijk niet zelf proberen hun kortsluiting te verhelpen. In dat geval is het aan te raden een elektricien in te schakelen. Een elektricien werkt dagelijks met elektriciteit. Deze weet dan ook als geen ander hoe hij kortsluiting binnen een mum van tijd moet verhelpen. Het is verstandig om een elektricien in te schakelen. Deze kan u helpen bij het probleem, ook wanneer u wel ervaring heeft met het verhelpen van kortsluiting. Alleen dan weet u dat het ook op de juiste wijze verholpen wordt.

Schakel direct een elektricien in.