Kortsluiting kan in iedere woning voorkomen. Meestal wordt het probleem veroorzaakt door een defect in een elektrisch apparaat, maar het kan ook zo zijn dat de storing in de elektrische installatie zit of de bliksem is ingeslagen in uw woning. Kortsluiting heeft dus verschillende oorzaken en dat maakt het voor veel mensen ook lastig om het op te lossen. De meeste mensen weten dan ook niet precies wat zij moeten doen wanneer zij te maken krijgen met kortsluiting. Heeft u te maken met kortsluiting in uw woning en weet u niet hoe u nu verder moet handelen? In onderstaande tekst bieden wij u een aantal handvatten aan zodat u weet wat u moet doen bij kortsluiting.

Bepalen of het kortsluiting betreft

Wanneer een elektrisch apparaat niet meer werkt, gaat lang niet iedereen direct van kortsluiting uit. Indien het slechts één enkel apparaat betreft, is dit ook niet aannemelijk. Als er sprake is van kortsluiting, werken er meerdere elektrische apparaten niet meer. Dit kunt u snel genoeg zien door een kijkje te nemen in uw meterkast. Een aardlekschakelaar, die dienst doet als beveiliging voor de achterliggende groepen, is in het geval van kortsluiting omgeslagen. De groepen achter deze schakelaar krijgen daardoor geen stroom meer. Is dit bij u ook het geval? Grote kans dan dat u inderdaad te maken heeft met kortsluiting.

wat te doen bij kortsluiting

Vervolgstappen ondernemen

In sommige gevallen is het mogelijk om de kortsluiting in uw woning zelf te verhelpen. Dit is met name het geval wanneer de storing veroorzaakt wordt door een elektrisch apparaat. Kijk in eerste instantie welke aardlekschakelaar is uitgeschakeld. Vervolgens verwijdert u de stekkers van de elektrische apparaten die zijn aangesloten op de achterliggende groepen. Steek de stekkers nu één voor één weer in het stopcontact om te kijken bij welk apparaat de stroom uitvalt. Dit apparaat is de veroorzaker van de kortsluiting.

Elektricien inschakelen

Mensen die geen ervaring hebben met het werken met elektriciteit, willen mogelijk niet zelf proberen hun kortsluiting te verhelpen. In dat geval is het aan te raden een elektricien in te schakelen. Een elektricien werkt dagelijks met elektriciteit en weet dan ook als geen ander hoe hij kortsluiting binnen een mum van tijd moet verhelpen. Ook wanneer u wel ervaring heeft met het verhelpen van kortsluiting maar de storing in de elektrische installatie zelf zit, is het verstandig om een elektricien in te schakelen voor het verhelpen van het probleem. Alleen dan weet u dat de kortsluiting ook op de juiste wijze verholpen wordt.

Schakel ons direct in.