Stroomuitval resulteert er vaak in dat u geen beschikking meer heeft over stroom in uw woning. Dit hoeft niet direct te betekenen dat u in uw hele huis geen stroom meer heeft, want de storing kan zich ook beperken tot één of meerdere ruimtes. Dit maakt echter niet dat het minder vervelend is wanneer u slechts te maken krijgt met stroomuitval in een paar ruimtes. Dit betekent namelijk dat u geen elektrische apparaten meer kunt gebruiken en dat kan bijzonder vervelend zijn. Nagenoeg iedereen wil stroomuitval dan ook zo snel mogelijk oplossen. Maar de grote vraag is: Hoe? Veel mensen weten namelijk niet hoe zij te werk moeten gaan wanneer de stroom in hun woning is uitgevallen. In onderstaande tekst leggen wij u uit wat u moet doen bij stroomuitval.

Oorzaak achterhalen

Voordat u actie kunt ondernemen om de stroomuitval te verhelpen, moet u natuurlijk wel weten waar het probleem zit. Stroomuitval kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de bliksem is ingeslagen in uw woning, maar het kan ook zo zijn dat de stroomuitval het gevolg is van kortsluiting of dat er een regionale stroring is. Voordat u besluit actie te ondernemen, doet u er goed aan een blik te werpen in uw meterkast. Vaak kunt u aan de groepen of automaten al direct zien waar het probleem zit. Dit maakt het een stuk makkelijker om de oorzaak van de stroomuitval te achterhalen.

Schakelaar omzetten

wat te doen bij stroomuitvalEen groot aantal mensen denkt altijd dat een omgeslagen schakelaar direct wijst op kortsluiting of een groter probleem. Dit hoeft echter lang niet altijd zo te zijn. Het is dan ook niet altijd noodzakelijk om direct op zoek te gaan naar de oorzaak of een elektricien in te schakelen. Probeer eerst zelf de schakelaar weer om te zetten en kijk vervolgens wat het gevolg is. Indien de schakelaar gewoon blijft staan, is er waarschijnlijk niets aan de hand en kunt u alle elektrische apparaten achter de betreffende groep gewoon blijven gebruiken. Wanneer dit niet het geval is, kost het u waarschijnlijk heel wat meer moeite om het probleem op te lossen.

Geen stroom meer: hoe komt dat?

Stroomuitval wordt in veel gevallen veroorzaakt door een probleem in de elektrische installatie. Wanneer er een elektrisch apparaat defect is, zorgt dit probleem ervoor dat de stroom richting deze groep wordt uitgeschakeld. In dat geval slaat de aardlekschakelaar om. Indien er meer groepen achter de aardlekschakelaar zitten, valt de stroom achter al deze groepen weg. Kortsluiting is weliswaar een veelvoorkomende oorzaak van stroomuitval, maar het is echt niet zo dat de kortsluiting ook altijd veroorzaakt wordt door een elektrisch apparaat. Kortsluiting kan ook het gevolg zijn van een storing in de elektrische installatie zelf.

Kortsluiting zelf verhelpen

Wanneer de stroomuitval veroorzaakt wordt door een defect in een elektrisch apparaat, is het verhelpen van het probleem niet lastig. Het vinden van het betreffende apparaat kan echter een stuk lastiger zijn. Zeker wanneer u vier groepen op een aardlekschakelaar heeft aangesloten. In dat geval wordt de kortsluiting veroorzaakt door een elektrisch apparaat dat is aangesloten op één van de vier groepen. Maar welk apparaat is het nu? Voor het achterhalen van dit probleem kunt u een elektricien inschakelen, maar u kunt ook eerst zelf proberen het probleem te verhelpen door de apparaten één voor één langs te lopen.

Elektricien inschakelen om kortsluiting te verhelpen

Lukt het u niet om zelf de oorzaak van de stroomuitval te vinden? Dan doet u er goed aan een elektricien in te schakelen. Een elektricien weet namelijk precies waar hij op moet letten bij het opsporen van het probleem. Indien u het probleem zelf niet kunt vinden, kan het ook maar zo zijn dat de stroomuitval wordt veroorzaakt door een probleem in de elektrische installatie zelf. Dit kunt u zelf niet zien en dat maakt het ook lastig om het zelf op te lossen. Een elektricien kan uw elektrische installatie openen en er zo voor zorgen dat u binnen de kortste keren weer de beschikking heeft over elektriciteit in uw woning.

Stroom uitgevallen: wat nu?

Wanneer de stroom in uw woning is uitgevallen, heeft u dus verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de elektriciteit binnen een mum van tijd weer terug is. Voordat u besluit een elektricien in te schakelen, doet u er goed aan te kijken of u het probleem zelf kunt verhelpen. Soms is het slechts een kwestie van het omzetten van een schakelaar. Wanneer dit niet werkt, kunt u zelf op zoek gaan naar het apparaat dat de veroorzaker is van de stroomuitval. Dit kan even duren, maar op deze manier bespaart u wel op de kosten voor het inschakelen van een elektricien. Indien het u zelf echt niet lukt om het probleem op te sporen of op te lossen, is het wel verstandig een elektricien in te schakelen. Dit kost u weliswaar geld, maar op deze manier weet u wel zeker dat het probleem ook daadwerkelijk wordt opgelost en u niet telkens weer te maken krijgt met stroomuitval.

Schakel direct een elektricien in.