Weet u welke apparaten in uw huis veel stroom verbruiken? Zo niet, dan bent u niet de enige. Veel mensen beseffen niet hoeveel energie sommige apparaten dagelijks verbruiken. In dit blogartikel zetten we 15 apparaten op een rij die de neiging hebben veel stroom te verbruiken. We zullen ook enkele tips geven over hoe u deze apparaten in uw huis kunt vinden en wat u kunt doen om meer stroom te besparen!

Sluipverbruik bij apparaten: de top 15

Apparaten de meeste stroom verbruiken zijn onder meer televisies en keukenapparaten. Terwijl veel mensen zich bewust zijn van het sluipverbruik van apparaten zoals televisies en computers, zijn ze zich misschien niet zo bewust van de hoeveelheid stroom die andere apparaten verbruiken.

#ApparaatVerbruik - kWh per jaarSluipverbruik - € per jaar
1Elektrische boiler1.900420
2Tuinvijverpomp1.800400
3Tropisch aquarium1.400310
4Computer + randapparatuur1.300285
5Waterbed750165
6Vloerverwarming pomp525120
7Kokend waterkraan510115
8Airco500110
9Elektrische kachel500110
10Thuistap500110
11Terrasverwarming27060
12Tv-decoder met harde schijf25055
13Extra koelkast/vriezer23050
14Grote tv15035
15Internetmodem8020

Volton rekent met een stroomprijs van €0,22 per kWh (kilowattuur). De stroomprijs kan op dit moment hoger of lager zijn en altijd stijgen of dalen.

Elektrische boiler

Elektrische boilers verbruiken veel energie, meestal zo’n 1.800 kWh. Als u een van deze boilers in uw huis hebt, is het belangrijk dat u weet hoeveel energie hij verbruikt. U kunt dit doen door het wattage op het apparaat te controleren.

Als u merkt dat uw kleine elektrische boiler veel energie verbruikt, zijn er een paar dingen die u kunt doen om energie te besparen. U kunt een tankloze boiler installeren, uw oude model vervangen door een energie-efficiënt model, of de boiler goed isoleren, zo kunt u uzelf wat geld besparen en uw ecologische voetafdruk helpen verkleinen!

Tuinvijverpomp

Een tuinvijverpomp kan veel stroom verbruiken – de gemiddelde pomp verbruikt 1.800 kWh per jaar.

Als u energie wilt besparen, volg dan deze suggesties bij het gebruik van een vijverpomp. U kunt een timer voor de vijverpomp installeren, waarmee u kunt instellen dat de pomp na een bepaalde tijd uitschakelt. U kunt ook een vijverpomp-omvormer installeren, waarmee u de hoeveelheid stroom die de pomp verbruikt, kunt verminderen.

Tropisch aquariums

Hoewel tropische aquariums prachtig zijn om naar te kijken, kunnen ze ook veel stroom verbruiken. Een gemiddeld tropisch aquarium kan tot 1.400 kWh per jaar stroom verbruiken.

Computer met randapparatuur

Veel mensen zijn zich niet bewust van de hoeveelheid stroom die een computer en zijn randapparatuur kunnen verbruiken. De gemiddelde desktopcomputer verbruikt ongeveer 600 kWh per jaar, terwijl een laptop ongeveer 300 kWh per jaar verbruikt. Dit lijkt misschien niet veel, maar het kan in de loop van de tijd aardig oplopen!

Computer

Naast de computer zelf verbruiken ook andere apparaten stroom, zoals

 • Monitor
 • Printer
 • Luidsprekers
 • Scanner
 • Router

Al deze apparaten kunnen samen een aanzienlijke hoeveelheid stroom verbruiken, namelijk 1.300 kWh per jaar! Dus wat kunt u doen om meer stroom te besparen?

1. Haal de stekker uit het stopcontact als u het apparaat niet gebruikt

2. Gebruik een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar

3. Zet uw computer uit wanneer u hem niet meer gebruikt

4. Gebruik een laptop in plaats van een desktopcomputer

5. Investeer in energiezuinige apparaten

Wist u dat sommige spelconsoles evenveel stroom verbruiken als een koelkast?

Waterbedden

Waterbedden kunnen een geweldige manier zijn om te ontspannen en een goede nachtrust te hebben, maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat ze ook veel energie kunnen verbruiken. Het gemiddelde waterbed verbruikt ongeveer 750 kWh aan stroom.

Vloerverwarming pomp

Vloerverwarming met pomp is een type verwarmingssysteem dat gebruik maakt van een pomp om warm water of warme lucht door de vloer te laten circuleren. Dit type verwarmingssysteem is een populaire keuze voor veel huiseigenaren, omdat het efficiënt is en een kamer snel kan verwarmen. Vloerverwarming met pomp kan echter ook veel elektriciteit verbruiken.

Als u overweegt een vloerverwarmingssysteem met pomp in uw huis te installeren, is het belangrijk te weten hoeveel stroom het zal verbruiken. U kunt dit doen door het wattage op de pomp te controleren.

Kokend waterkraan

Als u wat energie wilt besparen, kunt u eens kijken naar uw kokend waterkraan. Dit type kraan kan veel stroom verbruiken, tot wel 510 kWh per jaar.

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om energie te besparen wanneer u een kokend waterkraan gebruikt. U kunt een beluchter met een laag debiet op de kraan installeren, waardoor er minder water wordt verbruikt telkens als de kraan wordt aangezet. U kunt ook een timer op de kraan installeren, waarmee u kunt instellen dat de kraan na een bepaalde tijd uitgaat.

Airco airco

Airconditioning is een apparaat dat koelmiddelen gebruikt om de lucht te koelen en te ontvochtigen. Dit type apparaat is zeer populair omdat het kan worden gebruikt om een ruimte snel af te koelen.

Airconditioning kan echter ook veel elektriciteit verbruiken. De gemiddelde airconditioner verbruikt ongeveer 500 kWh. Er zijn een paar dingen die u kunt doen om de hoeveelheid stroom die uw airconditioner verbruikt te verminderen. U kunt een energie-efficiënte airconditioner in uw huis installeren, of u kunt een model kiezen met een energiebesparende stand.

Elektrische kachels

Een elektrische kachel is een toestel dat elektriciteit gebruikt om warmte op te wekken. Elektrische kachels zijn populair omdat ze efficiënt zijn en kunnen worden gebruikt om een ruimte snel te verwarmen. Elektrische kachels kunnen echter ook veel stroom verbruiken. De gemiddelde elektrische kachel verbruikt ongeveer  500 kWh stroom per jaar.

Thuistap (biertap)

Een thuistap, of biertap, kan een geweldige aanwinst zijn voor elke thuisbar. Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat deze apparaten veel stroom kunnen verbruiken. In feite kunnen ze tot 500 kWh verbruiken.

Terrasverwarming

Als u op zoek bent naar een manier om warm te blijven op die kille avonden, kan terrasverwarming de perfecte oplossing zijn! Patioverwarmers kunnen echter veel stroom verbruiken, dus het is belangrijk om niet een te grote heater te kopen.

Tv-decoder met harde schijf

Televisiedecoders met harde schijven worden steeds populairder. Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat deze apparaten veel stroom verbruiken. In feite verbruikt dit apparaat tot 250 kWh stroom per jaar!

Extra koelkast of vriezer Koelkast

Veel mensen kiezen ervoor om een tweede koelkast of vriezer in huis te installeren om eten en drinken in te bewaren. Hoewel dit een handige optie kan zijn, is het belangrijk dat u zich bewust bent van de hoeveelheid stroom die deze apparaten kunnen verbruiken.

De gemiddelde tweede koelkast of vriezer verbruikt ongeveer 230 kWh per jaar. Er zijn echter een paar dingen die u kunt doen om de hoeveelheid stroom die ze verbruiken te verminderen. U kunt een energiezuinige vriezer of koelkast in uw huis installeren, of u kunt een model kiezen dat een energiebesparende stand heeft.

Grote televisie

Een grote televisie kan veel stroom verbruiken. Een grote televisie kan zelfs tot 150 kWh verbruiken. Daarom is het belangrijk om een model te kiezen dat energiezuinig is. U kunt dit doen door de energielabel van de televisie te controleren.

Internetmodem

Veel mensen zijn zich niet bewust van de hoeveelheid stroom die een internetmodem kan verbruiken. In feite verbruikt de gemiddelde modem ongeveer 80 watt aan stroom.

Hoe vindt u deze apparaten in uw huis?

Om energie te besparen en uw energierekening te verlagen, is het belangrijk om te weten welke apparaten de meeste energie verbruiken. Enkele manieren om erachter te komen welke apparaten in uw huis de meeste energie verbruiken zijn:

 • Kijk op uw energierekening voor specifieke namen of wattages van apparaten
 • Kijk naar energielabels op uw apparaten
 • Een energiemonitoringprogramma gebruiken

Wat kan ik er tegen doen?

Als u eenmaal weet welke apparaten de meeste energie verbruiken, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om meer energie te besparen:

 • Haal de stekker uit het stopcontact als u apparaten niet gebruikt
 • Kies voor energiezuinigere apparaten wanneer het tijd is om een oud apparaat te vervangen
 • Pas de grootte van uw huishoudelijke apparaten aan uw behoeften aan

Koelkasten, vaatwassers, wasmachines en drogers behoren tot de grootste energieverbruikers in huis. Ze kunnen zelfs tot 50% van het energieverbruik van uw huis voor hun rekening nemen! Als u op uw energierekening wilt besparen, zijn dit vier apparaten waarop u zich wilt concentreren.

Energielabel apparaat controleren

Wanneer u op zoek bent naar een nieuw apparaat, controleer dan het energielabel om het meest efficiënte model te vinden. Het energielabel vertelt u hoeveel energie het apparaat verbruikt en wat voor besparingen u kunt verwachten. U kunt deze informatie ook vinden op uw energierekening.

Schakel ons direct in.

Schakel ons direct in.