Lampen zijn er in tal van verschillende soorten! Denk aan de klassieke gloeilamp, een moderne led lamp, de tl-buizen binnen kantoorbanden, enzovoorts. In dit artikel zetten we de verschillende soorten lampen voor u op een rijtje. Wat zijn de voor- en nadelen van de diverse soorten lampen? Welke lampen zijn het meest geschikt voor het gebruik in huis, of juist binnen een kantoor? Ook wordt ingegaan op de verpakking van de diverse lampen. Welke informatie vindt u op de verpakking? Wat zegt dit over de kwaliteit van de verschillende soorten lampen? Enzovoorts.

Verschillende soorten lampen

Voordat we bekijken welke lampen het meest geschikt zijn per situatie, is het belangrijk om de diverse soorten lampen op een rijtje te zetten. Onderstaand vindt u per type lamp een korte introductie en de belangrijkste voor- en nadelen hiervan. Wist u dat sommige lampen tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt worden? Mocht u bijvoorbeeld zelf een gloeilamp in huis gebruiken, dan is het verstandig deze te vervangen voor een moderne led lamp.

Gloeilampen

Soorten lampen

De eerste die we van alle soorten lampen bespreken is de gloeilamp. Een gloeilamp is voor veel mensen de meest bekende lamp. Sinds een paar jaar worden de lampen niet meer verkocht, omdat er een veel duurzamer alternatief is voor deze lamp: de led lamp. Ook de spaarlamp is een voorbeeld van een alternatief voor de conventionele gloeilamp. Naast het feit dat een led- of spaarlamp minder energie verbruiken, bieden ze ook een groter aantal branduren. De lampen hoeven zodoende minder snel vervangen te worden.

Bij deze lamp wordt elektriciteit omgezet in licht. Dit gebeurt middels een gloeidraad, welke zich in het midden van de lamp bevindt. Het gloeidraad wordt in de zuurstofarme glazen bol verhit tot deze een zeer hoge temperatuur bereikt. Iets wat ertoe leidt dat de gloeilamp licht afgeeft aan de omgeving. Heel efficiënt zijn de lampen niet! Een groot deel van de elektriciteit wordt namelijk omgezet in warmte, in plaats van in licht.

Voordelen

De lamp geeft naast licht ook warmte af aan de omgeving

Nadelen

Verbruikt veel meer energie dan nodig is voor het verlichten van ruimtes.

De lampen zijn niet meer te koop na de afschaffing hiervan.

De levensduur van een gloeilamp is beperkt.

LED lampen

Soorten lampen

De led lampen werden reeds genoemd als een goed alternatief voor de klassieke gloeilamp. Aan een led lamp zitten verschillende voordelen, ten opzichte van andere lampen. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat de lamp veel langer meegaat en relatief zuinig werkt. Over het algemeen is een led lamp zuiniger dan de spaarlamp, welke vaak als tussenoplossing wordt gezien.

Ter vergelijking, bij een led lamp wordt circa 50% van de aangeleverde energie omgezet in licht. In het geval van een gloeilamp ligt dat percentage op 10% en bij een tl-buis op 35%. Het toont aan dat een led lamp de meest milieuvriendelijke en goedkope vorm van verlichting is.

LED lampen werken op basis van solid-state lightning, vaak afgekort tot SSL. Hierbij wordt en groep van leds, licht emitterende diodes, gecombineerd in de lamp. Het biedt een zeer hoge lichtopbrengst. Veel meer dan bij een gloeilamp! Vanzelfsprekend kan de lichtopbrengst per model led lamp verschillen. Op de verpakking van de lampen vindt u hier meer informatie over.

Voordelen

Een led lamp biedt een zeer hoge lichtopbrengst.

Een led lamp gaat veel langer mee dan een gloei- of spaarlamp.

De led lamp is een zeer duurzame oplossing voor het verlichten van ruimtes.

Een led lamp kan aangeschaft worden met verschillende kleuren licht.

Deze led lamp is leverbaar in verschillende uitvoeringen (losse lamp, lichtsnoer, etc.).

Een led lamp is vaak goed dimbaar, wat een gezellige sfeer creëert.

Nadelen

Een goede led lamp is vaak duurder dan een gloei- of spaarlamp.

Niet iedere led lamp is veel duurzamer dan een spaarlamp (verschil in kwaliteit).

Een led lamp kan een erg wit licht geven, wat niet altijd past bij de ruimte.

Spaarlampen

Soorten lampenEen spaarlamp, welke ook wel compact fluolamp genoemd wordt, ziet men vaak als de middenweg tussen de conventionele gloeilamp en moderne led lampen. Gek is die vergelijking niet, daar de spaarlampen een gemiddeld energieverbruik kennen. De lamp zet gemiddeld zo’n 35% van de binnenkomende energie om in licht. Bij een led lamp ligt dat percentage rond de 50%, afhankelijk van de kwaliteit van de led lamp die u aankoopt.

Een groot voordeel van compacte fluolampen is het feit, dat u deze nagenoeg overal in huis kunt gebruiken. Uitzondering op deze regel is het gebruik van een spaarlamp in het toilet. Bij het regelmatig in- en uitschakelen van de lamp zal deze snel aan kwaliteit verliezen en uiteindelijk eerder vervangen moeten worden. De lampen worden met verschillende fittingen aangeboden. In tegenstelling tot een led lamp, is de fluolamp vaak niet leverbaar als een lichtsnoer.

Ten opzichte van de led lamp zitten er nog een aantal nadelen aan een fluolamp. Denk bijvoorbeeld ook aan het feit, dat het even kan duren voordat de lamp op volle kracht schijnt. Iets wat een nadeel kan zijn in bijvoorbeeld de werkkamer of keuken van uw woning. Daarbij is het zonde van de energie. Vergelijk het met een kraan, waarbij het lang duurt voordat deze warm water afgeeft. Ook is er bij het gebruik van de spaarlamp slechts een beperkt deel van het kleurenspectrum beschikbaar. Daar waar u led lampen tegenwoordig in vrijwel iedere kleur kunt laten schijnen (afhankelijk van het model).

Voordelen

Een spaarlamp is een zuiniger alternatief dan een conventionele gloeilamp.

Een spaarlamp is afhankelijk van het model dimbaar, om een gezellige sfeer te creëren.

De spaarlamp gebruikt u door vrijwel de hele woning, dankzij het warme licht hiervan.

Een spaarlamp gaat veel langer mee dan de gloeilamp.

Nadelen

In vergelijking met een led lamp verbruikt een spaarlamp veel energie.

De spaarlamp bevat kwikdampen, die het milieu aan kunnen tasten bij de verwerking hiervan.

Er wordt in spaarlampen slechts een beperkt deel van het kleurenspectrum opgewekt.

Het duurt bij spaarlampen even voordat deze voluit branden.

Halogeenlampen

soorten lampenDe werking van een halogeenlamp lijkt sterk op die van de klassieke gloeilamp. Ook bij halogeenlampen zit er een gloeidraad in het midden van het lampje, welke oplicht op het moment dat deze sterk verhit wordt. Het verhitten gebeurt door elektriciteit door het draad te laten lopen. Een verschil tussen de halogeen- en gloeilamp zit in hetgeen waarmee de ballon gevuld is. Bij een halogeenlamp wordt deze gevuld met inert gas, in combinatie met een kleine hoeveelheid broom. Ook jodium kan gebruikt zijn bij de productie van de lamp.

Doordat een halogeenlamp op een andere wijze geproduceerd wordt dan de gloeilamp, zit er logischerwijs ook een verschil in de kwaliteit en duurzaamheid hiervan. Zo heeft een halogeenlamp een hoger rendement, uitgedrukt in de lichtopbrengst per eenheid energie die aan de lamp wordt toegevoegd. Daarbij gaat de halogeenlamp over het algemeen langer mee dan een gloeilamp; het aantal branduren van de lamp is groter.

Opvallend aan de halogeenlamp is dat de lichtopbrengst hiervan door de tijd steeds iets minder zal worden. Dit valt te verklaren door het feit, dat kleine metaaldeeltjes loskomen van de gloeidraad bij de verwarming hiervan. De metaaldeeltjes slaan vervolgens neer op de glazen ballon, welke het licht hierdoor steeds minder makkelijk door zal laten. Net als veel andere lampen kan ook de halogeenlamp gedimd worden, wanneer u de lichtintensiteit wilt verlagen.

Is een halogeenlamp een goed alternatief voor de gloeilamp? Eigenlijk niet, want een halogeenlamp heeft nog altijd een lager rendement en een kleiner aantal branduren dan bijvoorbeeld een spaarlamp of een led lamp.

Voordelen

Ten opzichte van de gloeilamp biedt de halogeenlamp een hoger rendement.

De halogeenlamp is vrijwel altijd dimbaar, voor het creëren van een gezellige sfeer.

De halogeenlamp heeft in vergelijking met de gloeilamp een lager energieverbruik.

Het licht van een halogeenlamp is vaak helderder dan dat van een gloeilamp.

Nadelen

De lichtintensiteit van een halogeenlamp zal door de jaren heen afnemen.

Een halogeenlamp heeft een minder goed rendement dan een led lamp of bijvoorbeeld spaarlamp.

Het licht van een halogeenlamp kan zonder dimmer erg fel zijn.

TL-buizen

Soorten lampenEerder las u al, dat een spaarlamp ook wel een compacte fluolamp genoemd wordt. Ook een tl-buis is een voorbeeld van zo’n fluorescentielamp. TL-buizen kennen we voornamelijk uit de kantoorpanden, waar ze netjes verwerkt worden in het plafond hiervan. Op deze manier valt de lamp minder op en wordt de ruimte voldoende verlicht. Zeker in een kantoorruimte is een hoge lichtintensiteit wenselijk. Het houdt medewerkers scherp en geconcentreerd gedurende de dag. In huis worden tl-buizen af en toe in werkkamers en bijvoorbeeld in de keuken gebruikt. Ze zitten hier verwerkt in de lades van de keuken.

Ten opzichte van veel andere lampen die we reeds bespraken, biedt een tl-buis een relatief goed rendement. Een groot deel van de aangevoerde energie wordt omgezet in licht. Wel is het zo, dat de tl-buizen qua rendement niet te vergelijken zijn met de led verlichting. In vergelijking met een klassieke gloeilamp verbruikt een tl-buis zes keer minder energie om de ruimte te verlichten. Daar komt bij, dat tl-buizen circa zeven keer zo lang meegaan in vergelijking met de gloeilamp.

Voordelen

TL-buizen hebben een veel langere levensduur dan klassieke gloeilampen.

Een TL-buis komt goed van pas in de werkkamer, het kantoor, de garage of de keuken.

TL-buizen hebben een lager energieverbruik dan gloeilampen

Hoge lichtintensiteit, wat ideaal is voor kantoorpanden.

Nadelen

In vergelijking met led lampen is het rendement van tl-buizen beperkt.

Er is een extra voorschakel apparaat noodzakelijk, als dit niet in de armatuur van de lamp verwerkt zit.

Een tl-buis is vrijwel alleen te gebruiken in kantoren, garages en keukenlades.

Brandduur per lamp

Bij het vergelijken van de verschillende soorten lampen zijn er diverse factoren om rekening mee te houden. Denk aan het energieverbruik van de lamp, de fitting die geboden wordt en de levensduur hiervan. De levensduur van een lamp wordt vaak uitgedrukt in de brandduur hiervan, of het aantal branduren van een model. Het aantal branduren van een lamp is afhankelijk van de kwaliteit hiervan en vindt u over het algemeen op de verpakking. Onderstaand vindt u een overzicht van de brandduur per lampensoort, die we reeds beschreven hebben. Het geeft een beeld van de duurzaamheid hiervan.

Let op! De duurzaamheid van een lamp is niet alleen uit te drukken in de brandduur hiervan. Het is hierbij belangrijk om ook te kijken naar het energieverbruik van een lamp bij het verlichten van ruimtes in huis.

Soort lamp met de grootste brandduur

Op basis van de eerdere vergelijking in dit artikel, zal het u wellicht duidelijk zijn dat een led lamp de meest zuinige lamp is met de grootste brandduur. Een led lamp heeft een brandduur van gemiddeld zo’n 30.000 branduren. Dit betekent dat u de lamp maar eens per twintig tot dertig jaar hoeft te vervangen. Ter illustratie, in de woonkamer wordt een lamp per jaar gemiddeld zo’n 1.000 uur gebruikt. In het kantoor is dat aantal veel hoger, namelijk: 2.500 uur per jaar.

Na de led lamp is de spaarlamp de lampensoort met de hoogste brandduur. Dit type lamp biedt een brandduur van 7.500 uren. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld de halogeenlamp, welke een brandduur van 3.500 uren heeft. De lampensoort met de laagste brandduur is de gloeilamp. Een gemiddelde gloeilamp zal circa 1.000 branduren meegaan. Dit betekent dat u de lamp bij het gebruik in de woonkamer jaarlijks moet vervangen.

Verpakking van de lamp

Op de verpakking van een lamp is veel informatie te vinden over de kwaliteit hiervan. Vaak vindt u er het energielabel, de wattage van de lamp, het aantal lumen dat deze biedt, enzovoorts. Onderstaand worden de verschillende componenten die op de verpakking van lampen beschreven staan toegelicht. Tezamen geven deze factoren een beeld van de kwaliteit van de lamp, wat het makkelijker maakt om de lampen met elkaar te vergelijken. Logischerwijs kunnen de componenten per type lamp verschillen. De ene led lamp kan dus een ander wattage hebben dan het andere.

Component op verpakking Beschrijving
Energielabel Het energielabel op de verpakking van een lamp geeft aan, hoe energiezuinig de lamp is. Des te groener het label, A++ of bijvoorbeeld A+, des te minder energie heeft de lamp nodig om een bepaalde lichtintensiteit te behalen. Een lamp met een groen label is vaak iets duurder, maar levert u maandelijks een besparing op de energiekosten op.
Wattage Het energielabel van een lamp hangt enigszins samen met het wattage hiervan. Het wattage op de verpakking van een lamp vertelt u namelijk, hoeveel energie een lamp verbruikt om een bepaalde lichtintensiteit te behalen. Vaak geldt dat bij een hoger wattage ook een hogere lichtintensiteit verwacht mag worden.
Lumen De lichtintensiteit van een lamp wordt aangegeven in het aantal lumen. Des te hoger het aantal lumen van een lamp is, des te groter is de lichtintensiteit. Een hogere lichtintensiteit is niet per definitie beter. Het gaat gepaard met een hoger energieverbruik. Daarbij wilt u in sommige ruimtes een warme kleur licht, wat een lager aantal lumen betekent.
Fitting De fitting op de verpakking geeft aan, voor welk type armatuur de lamp geschikt is. De meest bekende fittingen zijn de E27, de E14 en de GU10. De GU10 is een spotje, zoals die vaak gebruikt wordt in het plafond. De E14 en E27 hebben een schroefdraad.
Voltage Het voltage op verpakking van een lamp geeft aan, wat de stroomsterkte minimaal moet zijn om de lamp te kunnen gebruiken. Binnen Europa wordt overal hetzelfde stroomniveau van 230 Volt aangeboden. Dit betekent dat een lamp die u in een Nederlandse winkel koopt, ook in andere Europese landen gebruikt kan worden.
Brandduur De brandduur werd eerder in dit artikel al besproken. Het geeft aan, hoeveel branduren de lamp biedt zonder vervangen te hoeven worden. Het aantal branduren is een gemiddelde. De ene lamp zal net iets langer werken, de andere iets korter.

Welke lamp voor welke kamer?

Tot dusver hebben we voornamelijk gekeken naar de eigenschappen van de verschillende soorten lampen. Hierbij bleek dat een led lamp de meest duurzame lamp is, door het grote aantal branduren en de energiezuinige werking hiervan. Ook gingen we in op de lichtintensiteit van verschillende soorten lampen. Hierbij bleek dat de lichtintensiteit van een tl-buis vaak erg groot is, terwijl die van een gloeilamp beperkt kan zijn. In de komende alinea’s vertalen we deze informatie naar een praktische toepassing: waar gebruikt u welke lamp? Een lamp met een grote lichtintensiteit is vaak niet geschikt voor de woonkamer. Hier wilt u zeker in de avond een gezellige sfeer kunnen creëren.

Eetkamer verlichting

In de eetkamer wilt u een lamp met een gemiddelde lichtintensiteit. Het kan wenselijk zijn om hier een lamp te gebruiken, welke u kunt dimmen. Dit maakt het mogelijk om in de ochtend voor een iets feller licht te kiezen, dan bij het diner in de avond. Een led lamp of bijvoorbeeld halogeenlamp kunt u dimmen. Het feit dat een led lamp de duurzaamste oplossing is, maakt deze zeer geschikt voor de eetkamer.

Aangeraden wordt om in de keuken een lamp te gebruiken met een lichtintensiteit van 3.000 tot 6.000 lumen.

Badkamer verlichting

Net als in de eetkamer, mag de verlichting ook in de badkamer wel iets feller zijn. U wilt de dag goed beginnen en direct wakker zijn! Daarbij is het vervelend, wanneer u de verkeerde mascara uit de kast haalt. Aan de andere kant vinden sommige mensen het prettig om met een gedimd licht aan de dag te beginnen. Evenals dat u in de avond een andere lichtintensiteit in de badkamer wenst, dan aan het begin van de dag.

Gebruik ook in de badkamer een lamp die u kunt dimmen. Bij voorkeur een model met een lichtintensiteit van circa 4.000 lumen. Let bij de aankoop van een lamp goed op het feit, of u deze ook in een vochtige ruimte mag gebruiken.

Keuken verlichting

In de keuken wordt de verlichting op verschillende manieren gebruikt. U kunt de laden van uw keukenkasten voorzien van een tl-buis. Een tl-buis geeft de keuken een luxe uitstraling en wordt vaak achter de rand aan de voorzijde gemonteerd. Zo valt deze nauwelijks op! Daarbij worden in de keuken vaak spotjes gebruikt. Monteer ze bijvoorbeeld in de plankjes die u aan de wand hangt.

Om ongelukken in de keuken te voorkomen, wilt u verzekerd zijn van een hoge lichtintensiteit. Kies om deze reden voor lampen die tezamen 5.000 tot 10.000 lumen leveren.

Buiten verlichting

Bij buitenlampen is het belangrijk dat deze bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Kies altijd voor een lamp die voldoet aan de eisen van IP44. Dit staat op verpakking van de lamp. Om een groot deel van de tuin of het erf aan de voorzijde te kunnen verlichten, is een hoge lichtintensiteit wenselijk. Kies voor lampen die tezamen een lichtintensiteit van 5.000 tot 10.000 lumen bieden.

Lees verlichting

Wilt u in de avond een krantje kunnen lezen op de bank? Bent u tot laat aan het studeren in de slaap- of werkkamer? In dat geval is lees verlichting wenselijk. Kies voor een warm licht, met een lichtintensiteit van in totaal 3.000 tot 6.000 lumen. Overdag wenst u in de woonkamer mogelijk een intenser licht dan in de avonduren. Het maakt dat het ook voor deze ruimte aan te raden is om te kiezen voor een dimbare lamp.

Aan de slag met de verlichting in uw huis

In dit artikel hebben we de verschillende factoren besproken, die bepalend zijn voor de keuze die u maakt bij de aankoop van lampen. Samenvattend kunt u het beste voor moderne led lampen kiezen. Deze zijn energiezuinig en bieden een groot aantal branduren aan. Naast het soort lamp, speelt ook de lichtintensiteit een belangrijke rol. Kies voor lampen met een relatief lage lichtintensiteit wanneer u een warm licht wenst. Tegenwoordig kunt u bij moderne, slimme lampen zelf bepalen welke lichtintensiteit u instelt. Kiest u voor een lamp met een hoog aantal lumen, die u af en toe wilt kunnen verlagen? Maak in dat geval gebruik van een dimmer.

Voor het monteren van een dimmer of bijvoorbeeld een extra lichtpunt in uw woning, kunt u rekenen op de elektriciens van Volton.

Schakel direct een elektricien in.