Binnen Nederland gebruikt men verschillende soorten stekkers. Vergelijk de stekker van een regulier elektrisch apparaat bijvoorbeeld eens met die van een inductie kookplaat. Een inductie kookplaat is voorzien van een zogenaamde perilex stekker. Deze kunt u niet in het reguliere 220V-stopcontact steken. Er moet een perilex stopcontact gemonteerd worden, om de kookplaat te kunnen gebruiken. Hoe zit dit wanneer u een ander land bezoekt? Kunt u de Nederlandse stekker hier ook gebruiken? Wij zetten in dit artikel de verschillende soorten stekkers die men binnen en buiten Europa gebruikt voor u op een rijtje. Welke van deze stekkers kende u al?

De CEE-7 standaard binnen Europa

Binnen Europa werkt men met een standaard voor stekkers: de CEE-7 standaard. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen CEE-7/7 stekkers en CEE-7/16 stekkers. Men noemt een CEE-7/16 stekker ook wel een Europese stekker type C. U herkent deze stekker aan z’n slanke vorm en twee pinnen. De stekker wordt onder meer gebruikt voor het opladen van uw mobiele telefoon en tablet, voor het lampje op uw nachtkastje, enzovoorts. Soorten stekkers

Het alternatief, de CEE-7/7 stekker, heeft eveneens twee pinnen. Deze stekker is echter veel boller. De stekker wordt gebruik bij een groot aantal elektrische apparaten, die binnen Europa verkocht worden. Denk bijvoorbeeld aan uw wasmachine of de koelkast. We noemen deze stekker ook wel een Europese stekker type E of Europese stekker type F. Het verschil zit hierbij in het type connector waarmee de stekker verbonden kan worden.

Waarom gebruiken we zoveel soorten stekkers wereldwijd?

Er worden wereldwijd meer dan vijftien verschillende soorten stekkers gebruikt. Dit betekent dat er een even zo groot aantal wandcontactdozen verkocht wordt. Waarom bestaan er eigenlijk zoveel soorten stekkers? De verschillen komen voort uit het feit, dat elektriciteit in het verleden enkel gebruikt werd voor de verlichting in woningen. Later zou men de elektra ook gebruiken voor elektrische apparaten. Het betekende dat landen hun eigen stekker begonnen te ontwikkelen, die deze apparaten van de benodigde netspanning voorzag. Door de tijd heen hebben de stekkers zich verder ontwikkeld. Zo werd later een stekker met randaarde op de markt gebracht. Het voorkomt dat apparaten onder stroom komen te staan op het moment dat er sprake is van lekstroom of een kortsluiting.

Het feit dat er geen noodzaak was voor de ontwikkeling van een uniforme stekker, maakt dat we vandaag de dag nog altijd met meer dan vijftien verschillende soorten stekkers te maken hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig reisstekkers, waarmee je een Nederlandse stekker om kunt zetten naar een stekker die ook elders op de wereld gebruikt kan worden. Handig, wanneer je een wekker of bijvoorbeeld je laptop mee wilt nemen naar een ander land.

Alle stekkers wereldwijd

Zoals reeds beschreven bestaan er meer dan vijftien verschillende soorten stekkers en bijbehorende wandcontactdozen. Opvallend is het feit dat er ook tussen Europese landen verschillen bestaan in de stekkers dien men hier gebruikt. Daar waar de netspanning in deze landen eerder al geüniformeerd werd naar een spanning van 230 Volt. In het verleden was de netspanning in Nederland (220 Volt) bijvoorbeeld lager dan in het Verenigd Koninkrijk (240 Volt). Dit betekende dat het onverstandig was om Nederlandse apparatuur in een Brits stopcontact te steken.

Onderstaande tabel geeft meer informatie over de verschillende soorten stekkers die u binnen en buiten Europa tegenkomt. Onder de tabel vindt u per type stekker, in welk land deze gebruikt wordt.

TypePinnenAardingGepolariseerdCompatibel met
A2NeeJaB
B3JaJa-
A/B2NeeJa-
C (CEE 7/1 & 7/2)2NeeNeeK
C (CEE 7/16)2NeeNeeE, F, J, K, L
D (BS 546 5 A)3JaJa-
D (BS 546 15 A)3JaJa-
E2JaJaC
F2JaNeeC, J
C/F2JaNeeC, F
E/F hybride (CEE 7/7)2JaJaC, E, F
E/F hybride (CEE 7/17)2NeeNeeE, F, K
G3JaJa-
H3JaJa-
I (AS 3112)3JaJa-
I (CPCS-CCC)3Ja--
I (IRAM 2073)3Ja--
J3JaJa-
K3JaJa-
L3JaNee-


Soorten stekkers in Europa

Binnen Europa gebruikt men stekkers in zes verschillende soorten. We maken onderscheid tussen stekkers van Type F, Type E, Type G, Type J, Type K en Type L. Sommige soorten stekkers worden door meerdere Europese landen gebruikt, andere stekkers door slechts een of enkele landen. Onderstaande tabel voorziet u van meer informatie.

Type stekkerLanden
Type LItalië
Type EBelgië, Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije en Polen
Type GVerenigd Koninkrijk
Type JZwitserland
Type KDenemarken
Type FBijna alle Europese landen; o.a. Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, België en Scandinavische landen.
Let op: in veel landen wordt ook een stekker van type C ondersteund. Dit geldt bijvoorbeeld voor Italië, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en ook Nederland. Dit type stekker wordt echter niet meer ondersteund. Het gaat om stekkers die geen randaarde hebben, wat betekent dat onderdelen van het elektrische apparaat onder stroom kunnen komen te staan.

Soorten stekkers elders in de wereld

Elders in de wereld gebruikt men verschillende andere soorten stekkers. Onderstaande tabel geeft een grove indicatie van de gebieden waar een type stekker buiten Europa gebruikt wordt.

Type stekkerLanden
Type LItalië
Type EBelgië, Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije en Polen
Type GVerenigd Koninkrijk
Type JZwitserland
Type KDenemarken
Type FBijna alle Europese landen; o.a. Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, België en Scandinavische landen.

Schakel direct een elektricien in.