Met alle elektrische apparaten van tegenwoordig heeft u nooit genoeg stopcontacten in uw woning. Wanneer u echter niet of nauwelijks stopcontacten meer vrij heeft, moeten er nieuwe stopcontacten geplaatst worden. Het frezen van de leidingen in de muur kunt u laten doen door een elektricien, maar de stopcontacten aansluiten kunt u prima zelf. Op deze manier bespaart u ook nog eens behoorlijk wat geld. Heeft u geen ervaring met een stopcontact aansluiten? In onderstaande tekst en video laten wij u precies zien hoe u te werk moet gaan.

De benodigdheden voor een stopcontact aansluiten

Voordat u een nieuw stopcontact aan kunt sluiten heeft u materialen nodig:

  • Geaard stopcontact
  • Inbouwdoos
  • Elektriciteitsbuis (zonder draad)
  • Afdekraam
  • Drie delen VD draad: één blauwe draad 2,5 mm² (nuldraad), één bruine draad 2,5 mm²  (fasedraad), één geel/groene draad 2,5 mm²  (aardedraad)
  • Schroevendraaier
  • Striptang
  • Steen- of dozenboor
  • Multimeter

In 8 stappen uw stopcontact aansluiten

Het volgende stappenplan kunt u doorlopen om zelf een stopcontact aan te sluiten:

Stap 1: De stroom in huis uitschakelen

Voordat u begint met het aansluiten van een stopcontact, moet u de nodige voorbereidingen treffen. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de stroom is uitgeschakeld. De betreffende groep is voldoende, maar u kunt natuurlijk ook de hoofdschakelaar uitschakelen om het zekere voor het onzekere te nemen.

Stap 2: Het aftekenen van de inbouwdoos

Tijdens deze stap bepaald u de plaats van het nieuwe stopcontact en deze tekent u af.

Stap 3: Een gat in de muur boren

Nadat u de plaats van het nieuwe stopcontact heeft bepaald, boort u een gat in de muur. Dit kan met de steen- of dozenboor. Test meteen of de inbouwdoos past.

Stap 4: De bedrading gereed maken voor gebruik

Bekijk dan of het nog nodig is de kabels te strippen. Indien de bedrading nog in de kabel zit, stript u het eerste stukje van de kabel met behulp van een striptang. Zorg er altijd voor dat de kabels minimaal acht centimeter ruimte hebben. Strip vervolgens de isolatie van de kabels minimaal tien millimeter af.

Stap 5: De bekabeling van de stopcontacten aansluiten

Indien alles gestript is, begint u met het aansluiten van de bekabeling. Er wordt altijd gewerkt met drie kleuren draden: bruin, blauw en groengeel. De groengele draad is de aarde. Deze bevestigt u altijd in het midden van het stopcontact. De bruine en blauwe draad kunt u zowel links als rechts aansluiten. Het is alleen wel van belang dat zowel de ingaande als uitgaande kabels van dezelfde kleur maar aan één kant zitten.

Stap 6: Het bevestigen van het nieuwe stopcontact

Als alle draden goed bevestigd zijn kunt u het nieuwe stopcontact gaan bevestigen door middel van schroeven. Pas hierbij wel op voor de draden.

Stap 7: De spanning inschakelen en meten

U kunt de hoofdschakelaar nu weer inschakelen. Daarna wilt u natuurlijk weten of het stopcontact wel werkt. Dit kunt u meten door middel van de multimeter.

Stap 8: Het monteren van het afdekraam

Nadat u alles correct heeft aangesloten kunt u het afdekraam op het nieuwe stopcontact monteren. U kunt nu de stekker in het nieuwe stopcontact plaatsen.

Een elektricien inschakelen als een stopcontact aansluiten niet lukt

Werkt het stopcontact niet nadat u deze zelf heeft aangesloten? Kijk dan eerst of u alles wel goed heeft aangesloten en de stroom weer heeft ingeschakeld. Indien het na nogmaals proberen nog steeds niet werkt, schakelt u een elektricien in om de boel te controleren. Een elektricien zorgt er vervolgens alsnog voor dat u het stopcontact gewoon kunt gebruiken.

Schakel direct een elektricien in.