Vindt u de verlichtingsintensiteit in een bepaalde ruimte van uw woning te hoog? Dan kunt u ervoor kiezen om een dimmer te plaatsen. Met behulp van een dimmer is het mogelijk om de verlichtingsintensiteit zelf te regelen. Indien u het te donker vindt, draait u aan de dimmer en komt er meer licht. Wordt het licht u even teveel? Dan draait u de dimmer gewoon iets terug. Om de intensiteit van de verlichting te kunnen regelen, moet er natuurlijk wel eerst een dimmer geïnstalleerd worden. In onderstaande tekst leest u hoe u zelf een dimmer kunt installeren.

Stap 1: Lichtschakelaar verwijderen

Voordat u kunt beginnen met het aansluiten van de dimmer, moet u eerst de stroom uitschakelen. Vervolgens verwijdert u de oude lichtschakelaar. Dit doet u door in eerste instantie het dekplaatje los te halen. Gelukt? Schroef dan de lichtschakelaar los van de inbouwdoos. Tot slot maakt u de bedrading los die vast zit aan de schakelaar.

Stap 2: Maak de aansluiting gereed

Begin nooit klakkeloos met het aansluiten van de dimmer, maar zorg er altijd voor dat u weet wat u moet doen. Zo moet u eerst de draaiknop van de dimmer verwijderen en controleren of de zekering van de dimmer wel goed vastzit. Mogelijk moet u de draden nog strippen. Is dit gelukt of was het niet noodzakelijk? Dan kunt u de dimmer aansluiten op de bedrading.

Stap 3: Dimmer plaatsen

Nadat de dimmer is aangesloten, kunt u deze vastschroeven op de inbouwdoos. Plaats nu de draaiknop weer terug op het daarvoor bestemde pinnetje. Voordat u de hele boel weer afwerkt, is het zaak om eerst de stroom weer in te schakelen en de dimmer te testen.

Stap 4: Elektricien inschakelen

Lukt het u niet om de dimmer aan de praat te krijgen? Dan heeft u deze waarschijnlijk op de verkeerde wijze aangesloten. U kunt het nogmaals proberen of gewoon een elektricien inschakelen. Door een beroep te doen op een elektricien, weet u zeker dat uw dimmer op de juiste wijze aangesloten wordt.

Schakel direct een elektricien in.