Onlangs een ruimte in uw woning verbouwd? Grote kans dan dat de inrichting helemaal is veranderd. In dat geval moet u waarschijnlijk ook nieuwe verlichting installeren. De kans is namelijk groot dat uw oude lampen niet bij uw nieuwe interieur passen. Een elektricien kan verlichting voor u aansluiten, maar dit kunt u ook prima zelf doen. Het is namelijk geen lastige klus. Al is het natuurlijk wel makkelijk als u weet hoe het werkt. Daarom leggen wij u hieronder alles uit over het aansluiten van verlichting.

Leidingen aanwezig?

Voor het gemak gaan wij er hier vanuit dat de elektriciteitsleidingen al aanwezig zijn. Is dit niet het geval? Dan moet u deze eerst aanleggen. Dit doet u door met een frees sleuven in de muur te frezen waarin u de buizen verwerkt. Zijn de leidingen al aanwezig? Dan begint u zonder problemen met het aansluiten van de verlichting.

Gebruik kroonstenen

Voor het aansluiten van een hanglamp maakt u gebruik van kroonsteentjes. Dit is ook vaak het geval bij het aansluiten van spotjes of muurlampen. Gebruik altijd dubbele kroonsteentjes. Bevestig de blauw en bruine draad die uit het plafond komen aan dezelfde kant in het kroonsteentje. Draai de schroeven goed vast en controleer dit altijd voor de zekerheid. Hang nu de lamp op. Plaats vervolgens de bruine en blauwe draad van de lamp ook in het kroonsteentje. Let erop dat u de draden met dezelfde kleur altijd tegenover elkaar plaatst.

Schakelaar plaatsen

Om de lamp te bedienen, moet er natuurlijk ook een schakelaar aanwezig zijn. Doorgaans is dit een knop of een dimmer. Ook hier gaan we er weer vanuit dat de lasdoos al aanwezig is. Zo niet, dan moet u deze ook weer frezen. Bij het aansluiten van een geaarde lamp is het van belang dat u de geelgroene draad (aarde) altijd in het midden aansluit. De bruine en de blauwe kunnen zowel links als rechts bevestigd worden. Wilt u één lamp met meerdere schakelaars bedienen? Schakel dan een elektricien in om deze aansluiting voor u te realiseren. Ook wanneer u er zelf niet uitkomt met het aansluiten van verlichting helpt een elektricien u maar wat graag verder.

Schakel direct een elektricien in.